Jeseň prináša okrem chladnejšieho počasia aj časté nachladnutia a vírusové ochorenia dýchacích ciest.
Primrznutý viac vonia
V Dámskom klube na Jednotke privítali bylinkárku Dianu Kasardovú. Ako zdôraznila moderátorka STVR Andrea Chabroňová, momentálne prichádza sezóna rakytníka, ale počula, že je vhodné, ak primrzne. Diana Kasardová vysvetlila:
„Ak primrzne, dáva matka rastlina do plodov čo najviac vitamínov. Vtedy rozvoniava.“ Samozrejme, rakytník môžete zbierať na jeseň, aj keď nie je primrznutý. Z plodov sa pripravuje najmä šťava.
Preventívne odporúča bylinkárka Diana Kasardová: „Vypiť každý deň za štamprlík – pohárik šťavy. Ale nie je to len prevencia. Ak sa nás už chytá kašeľ, priedušky, dýchacie cesty, tak rozpúšťa hlieny. Napomáha zdraviu.“
Voda je podľa bylinkárky dobrý nosič: „Preto si ten štamprlík šťavy zmiešame v dvoch deci vody a tento takýto džús vypijeme.“
Červená časť na vrchu šťavy je olej
Pritom nie je dôležité, či pijeme šťavu z rakytníka nalačno, alebo po jedle. Kedy je podľa Diany Kasardovej ľahšie tráviacim traktom pre kyslejšiu podstatu prijatý:
„Na vrchu šťavy vidíme červenú časť oleja z rakytníka, ktorý vzniká pri výrobe šťavy. Je to dobrý znak. Vitamíny sú rozpustné v tukoch ako A či D vitamín. Olej lepšie využijeme, ak pred pitím šťavu hrkaním vo fľaši rozmiešame s olejom.“
Z rakytníka sa dajú vyrobiť dva oleje. Jeden vzniká pri výrobe šťavy a druhý zo semiačok. Bylinkárka Diana Kasardová dodala:
Doprajte si prírodný botox
„Obidva oleje sú vzácne. Je dobré používať jeden aj druhý. Môžete ich použiť do krému, ktorý si vyrobíte aj sami.“
Do masťového základu bylinkárka odporúča pridať oba oleje, čím veľa získate: „Takýto krém pôsobí na pleť ako bomba. Ide o prírodný botox. Používa sa v zime na pery, ale aj pri popáleninách či pri kŕčových žilách a uzatvára Bercové vredy.“
Z rakytníka sa však dá využiť všetko. Aj listy. Bylinkárka Diana Kasardová potvrdila:
Všetky Omega kyseliny
„Z rakytníka sa nedajú využiť len korene. Z rakytníkových listov je výborný hemendex nielen pre vegetariánov. Namiesto šunky použijete rakytníkové listy a môžete takýto rakytník prizdobiť práve kvitnúcim fialovým kostihojom.“
Rakytník sa hodí aj na raňajky zamiešaný do vločiek s jogurtom. A rakytníkovú šťavu nájdete ako účinný liek aj prevenciu skombinovanú spolu so zázvorom, ktorý je v šťave nastrúhaný.
Bylinkárka Diana Kasardová zdôraznila: „Rakytník ako jediný v rastlinnej ríši obsahuje všetky Omega kyseliny. Omega 3, 6, 7 a 9. Je to fantastická vec. Je to antioxidant. Regeneruje bunky. Podporuje energiu a imunitu.“
Viac sa o tom, ako podporíte svoju imunitu na jeseň dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90
