Neumývajte jablká. Odborník vysvetlil, prečo môže byť sivý povlak zdravší než si myslíte
Ovocie vydrží zdravé podľa podmienok, v akých ho skladujeme.
Zdroj: STVR
Ovocie nám vydrží rôzne dlhý čas. Závisí to od podmienok, v akých ho skladujeme. Vo Farmárskej revue na Dvojke vždy v sobotu v premiére sa diváci veľa dozvedia o starostlivosti o záhrady a radách aj pre chovateľov hospodárskych zvierat.
Televízna diváčka poprosila ovocinárskeho experta Farmárskej revueĽudovíta Vašša, aby jej vysvetlil, dokedy sa dá ešte ovocie konzumovať, ak
je napadnuté škodcami.
Jestvujú aj konzumovateľné choroby
Ovocinársky expert hneď na úvod všetkých divákov prekvapil nečakanými na prvý pohľad kontroverznými slovami, ktoré však odborne vysvetlil:
„Sú choroby ovocia
priamo na strome, ktoré sú konzumovateľné a neškodia nášmu zdraviu.
Dokonca by sme mohli povedať, že sú nášmu zdraviu prospešné.“
Podľa slov Ľuda Vašša ide o hubové choroby ovocia:
„Na povrchu má
množstvo baktérií a vírusov, ktoré sú však pre nás zdrojom vitamínu B12 a
môžeme takéto ovocie konzumovať. Typickým príkladom je tzv.
popolavitosť, alebo česky sazovitost. Ide o hubu, ktorá vytvára šedastý
povrch na jabĺčkach alebo na hruškách. Netreba ho umývať. Nie je vôbec
škodlivý. Dokonca neznižuje dobu skladovateľnosti plodov. Vzniká vtedy,
ak máme koruny stromov jabloní či hrušiek zatienené, prípadne odrody,
ktoré sú na to náchylnejšie.“
Zdroj: STVR, Stanislav Háber
Poznáme však ešte ďalšie hubovité ochorenie plodov ovocia.
Milimetrové bodky nie sú mušačince
Ovocinársky expert Ľudo Vašš o tom hovoril so štipkou humoru:
„Niekedy si na plodoch všimneme
malé milimetrové bodečky, ktoré pripomínajú, akoby tu muchy vykonali
svoju potrebu. Tieto mušačince sú tiež hubového pôvodu a nie sú žiadnym
spôsobom škodlivé pre človeka. Môžeme ich pokojne konzumovať. Nie sú to
žiadne výkaly, ale huba.“
K zdravým chorobám patrí aj múčnatka. A Ľudo Vašš vysvetlil: „Múčnatka sa na plodoch
prejavuje hrdzavým sfarbením, akoby mramorovaním na plodoch. Takáto
hrdzovitosť na jablkách nie je škodlivá a jabĺčka môžeme pokojne zjesť.“
Často jabĺčka doma vykrajujeme a myslíme si, že ich na pohľad zdravé časti tak zbavíme napadnutia rôznymi chorobami.
Zdroj: STVR, Stanislav Háber
Ovocinársky expert Ľudo Vašš si o vykrajovaní myslí svoje a vie to vysvetliť:
Jed sa vylučuje do zdravej časti
„Ak máme hnednutie jaderníka, čo
vidíme po prekrojení plodu, nevyrezávajme a nekonzumujme tie zdravé
časti. Hnilobu určite nekonzumujme. Aj tie na pohľad zdravé časti sú už
pre našu pečeň jedovaté. Takéto plody určite zakopme do kompostu.
Nevyhadzujme ich do komunálneho odpadu, lebo patria späť do kolobehu
živín cez kompostovanie.“
Tá na oko zdravá časť plodu je podľa experta prerastená mycéliom huby monílie, ktorá aj do časti na pohľad zdravého plodu vylučuje jedovaté látky:
„Rovnako ak začne jabĺčko hnednúť na povrchu, vyhýbame sa celému plodu a nekonzumujeme ho.“
Zdroj: STVR, Stanislav Háber
Moderátora Jána Škorňu zaujímalo, či takéto ovocie môžeme použiť aspoň v kvase na destiláty.
Ani do kvasu, ani do lekváru
Preto Ľudo Vašš na otázku odpovedal ešte širšie:
„Na spracovanie používame vždy
zdravé ovocie, ktoré nie je napadnuté moníliou, alebo inými hnilobami.
Ani do kvasu, ani do lekváru také plody nepatria, lebo tá nepríjemná
chuť a najmä toxíny sa prenášajú aj na takto spracované výrobky.“
Pečie celé Slovensko
Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.