Úvod Novinky Tipy z programu

Ako dosiahneme šťavnaté plody plné vitamínov? Môžete mať aj jedlú stenu

Ovocinársky expert vo Farmárskej revue má pre záhradkárov vždy viac riešení. 

Ako dosiahneme šťavnaté plody plné vitamínov? Môžete mať aj jedlú stenu Zdroj: STVR

Drobné bobule z kríka sú obľúbenou maškrtou, ak aj u nás niekto objaví čaro pestovania indiánskeho ovocia, ktoré sa podľa Ľudovíta Vašša, známeho ovocinárskeho experta, volá podľa hmyzu:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Správny botanický názov je muchovník. Je to ovocie obľúbené u detí, lebo je sladké a šťastní sú tak aj rodičia, lebo deti majú vitamíny.“

Farmársku revue zaujímala táto rastlina v súvislosti s otázkou diváka, ktorý pestuje nám známe čučoriedky aj tie kamčatské a počul o indiánskom ovocí známom v Amerike: „Kamčatské čučoriedky sa správne volajú zemolez.“

Čučoriedky, zemolez, muchovník a chuť

A muchovník ako rastlina na pestovanie má okrem chuti viacero ďalších výhod, ako Ľudo Vašš zdôraznil:

„Ide o vynikajúce zdravé ovocie, ktoré sa dá pestovať ekologicky s minimálnymi postrekmi, lebo trpí iba minimom chorôb a škodcov. Môžu sa vysádzať aj do živých plotov ako zelená a jedlá stena.“

Ľudo-Vašš-orezávanie-ovocných-krov Zdroj: STVR

Predsa podľa ovocinárskeho experta Ľuda Vašša ako každá rastlinka aj muchovník svoje podmienky, ktoré je pri pestovaní dobré dodržiavať:

„Muchovník je na pestovanie nenáročný, ale predsa si vyžaduje pokyprenú a zamulčovanú pôdu, pričom začiatkom leta obľubuje zalievanie, aby nám narástol a plody boli šťavnaté.“

Vyhnite sa presušenej pôde

Indiánskemu ovociu vyhovuje vlhkejšie prostredie ako suché a teplé, pričom sa mu darí aj v chladnejších podhorských a horských podmienkach, či na chladnejších balkónoch s dostatkom vlahy:

„Rastlinky nemajú rady presušenú a málo výživnú piesčitú pôdu, potrebujú voňavú ťažšiu a humusovejšiu akoby mastnú pôdu s dostatkom živín.“

Pritom kríky vieme rozmnožiť viacerými spôsobmi:

„Buď jednoducho z odrezkov do zakoreňovača, fóliovníka, pareniska, alebo generatívne zo semienok podobne, ako sa množí moruša alebo čerešňa.“


Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber 25 50 75 90