Drobné bobule z kríka sú obľúbenou maškrtou, ak aj u nás niekto objaví čaro pestovania indiánskeho ovocia, ktoré sa podľa Ľudovíta Vašša, známeho ovocinárskeho experta, volá podľa hmyzu:
„Správny botanický názov je muchovník. Je to ovocie obľúbené u detí, lebo je sladké a šťastní sú tak aj rodičia, lebo deti majú vitamíny.“
Farmársku revue zaujímala táto rastlina v súvislosti s otázkou diváka, ktorý pestuje nám známe čučoriedky aj tie kamčatské a počul o indiánskom ovocí známom v Amerike: „Kamčatské čučoriedky sa správne volajú zemolez.“
Čučoriedky, zemolez, muchovník a chuť
A muchovník ako rastlina na pestovanie má okrem chuti viacero ďalších výhod, ako Ľudo Vašš zdôraznil:
„Ide o vynikajúce zdravé ovocie, ktoré sa dá pestovať ekologicky s minimálnymi postrekmi, lebo trpí iba minimom chorôb a škodcov. Môžu sa vysádzať aj do živých plotov ako zelená a jedlá stena.“

Predsa podľa ovocinárskeho experta Ľuda Vašša má ako každá rastlinka aj muchovník svoje podmienky, ktoré je pri pestovaní dobré dodržiavať:
„Muchovník je na pestovanie nenáročný, ale predsa si vyžaduje pokyprenú a zamulčovanú pôdu, pričom začiatkom leta obľubuje zalievanie, aby nám narástol a plody boli šťavnaté.“
Vyhnite sa presušenej pôde
Indiánskemu ovociu vyhovuje vlhkejšie prostredie ako suché a teplé, pričom sa mu darí aj v chladnejších podhorských a horských podmienkach, či na chladnejších balkónoch s dostatkom vlahy:
„Rastlinky nemajú rady presušenú a málo výživnú piesčitú pôdu, potrebujú voňavú ťažšiu a humusovejšiu akoby mastnú pôdu s dostatkom živín.“
Pritom kríky vieme rozmnožiť viacerými spôsobmi:
„Buď jednoducho z odrezkov do zakoreňovača, fóliovníka, pareniska, alebo generatívne zo semienok podobne, ako sa množí moruša alebo čerešňa.“
STVR online
Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber 25 50 75 90