Vedci zistili, že nezdravé jedlo s vysokým obsahom tukov takmer okamžite narúša pamäťové okruhy v mozgu.
O výskume tukov a ich vplyve na mozog
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Jedinečný pohľad na nezdravé jedlo
Moderátorka STVR Barbara Štubňová v Rádiu Slovensko upozornila:
„Nová štúdia výskumníkov Lekárskej fakulty Univerzity Severnej Karolíny, publikovaná v časopise Neuron, odhaľuje jedinečný pohľad na to, ako nezdravé jedlo dokáže preprogramovať pamäťové centrum mozgu.“

Vedci v experimente na myšiach zistili, že „špeciálna skupina mozgových buniek v hipokampe, nazývaná CCK interneuróny, je po konzumácii stravy s vysokým obsahom tukov nadmerne aktívna, v dôsledku zhoršenej schopnosti mozgu prijímať glukózu.“
Už do štyroch dní
A práve táto nadmerná aktivita narúša spôsob, akým „hipokampus spracováva pamäť“. Čo však z výskumu ďalej prekvapuje, „deje sa to rýchlo, už do štyroch dní“. Až po obnovení hladiny glukózy v mozgu sa u myší hyperaktívne neuróny „upokojili a ich pamäť fungovala opäť správne.“
A tak strava s vysokým obsahom tukov, „bohatá na nasýtené tuky, by podľa štúdie mohla viesť k zvýšenému riziku vzniku neurodegeneratívnych ochorení“.
Preto vďaka tomuto výskumu vieme, ako môžeme úspešne predchádzať takým vážnym ochoreniam, ktoré sa vyskytujú už nielen vo vyššom veku, ako sú „demencia a Alzheimerova choroba.“
Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Rádio Slovensko, STVR - Stanislav Háber