Úvod Novinky Tipy z programu

Cuketa je ideálna pri chudnutí aj zdravom stravovaní (+RECEPT)

Minimum kalórií, maximum zdravia a jeden rýchly recept navyše.

Cuketa je ideálna pri chudnutí aj zdravom stravovaní (+RECEPT) Zdroj: unsplash

Ľahká, svieža a všestranná. Cuketa je zelenina, ktorá sa hodí na panvicu, do rúry aj na gril – a pritom nezaťaží trávenie ani kalorický rozpočet. Navyše je nabitá vitamínmi a minerálmi, ktoré ju robia ideálnou súčasťou zdravého jedálnička.

V tomto článku sa dozviete:

  • prečo je cuketa ideálnou potravinou pri chudnutí,
  • aké vitamíny a minerály v sebe ukrýva,
  • čo všetko obsahujú jej semienka,
  • a ako si z nej pripraviť chutný a zdravý snack.

„Cuketa je tvorená z 94 až 96 % vodou a má veľmi nízky obsah cukru, zhruba 1,5 až 3,5 %. Čo z nej robí ideálnu potravinu pre ľudí, ktorí sledujú príjem kalórií alebo sa snažia schudnúť. Tam, kde je veľa vody, je málo energie,“ vysvetľuje expert na zdravý životný štýl Michal Páleník.

Aj keď je ľahká a vodnatá, určite ju nemožno považovať len za prázdnu zeleninu. „Cuketa je bohatá na vitamíny a minerály. Najvýraznejšie je zastúpený vitamín C, zhruba 25 mg na 100 g, čo je dokonca dvakrát viac ako napríklad v niektorých jablkách. Okrem toho obsahuje aj ďalšie živiny a vitamíny, napríklad vitamín E, provitamín A, betakarotén a antioxidanty,“ dopĺňa Páleník.

Krájanie cukety Zdroj: unsplash

Nepodceňujte semienka

Mnohí ľudia sa ich pri varení zbavujú, no možno by sa oplatilo zmeniť prístup. „Semienka cukety obsahujú tzv. esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú preto zdravé a protizápalové a majú priaznivý vplyv na zdravie, napríklad na hladinu cholesterolu,“ hovorí odborník.

Cuketu si možno vychutnať aj v podobe chutného snacku. Nakrájajte cuketu na tenké kolieska, poukladajte ich na papier na pečenie, posypte napríklad grilovacím alebo provensálskym korením.

Pridajte plátky vysokopercentnej dusenej šunky, trošku nízkotučnej mozzarelly a dajte zapiecť zhruba na 200 stupňov Celzia na 10 – 20 minút.

„Ak to chcete chrumkavejšie, môžete to piecť aj polhodinku. Sú to nízkoenergetické a vysokobielkovinové pochúťky,“ odporúča Michal Páleník.

25 50 75 90