„Odporúčam vodu s mätou či citrónom, teda s potravinami, ktoré nám dodávajú pocit sviežosti,“ odpovedal na otázku, ktoré potraviny v lete ochladzujú.
Podľa Michala Páleníka teda ani v lete nepotrebujeme piť ľadovú vodu. Stačí správny výber potravín.
Vhodná je aj melónová či kokosová voda. Tá obsahuje vysoký podiel vody plus minerály, ktoré sú cez leto veľmi prospešné.

Medzi ďalšie vhodné potraviny, ktoré hydratujú a zároveň osviežia, patrí uhorka, melón, cuketa, citrusy či listová zelenina.
„Tak ako v potravinách, tak aj v tekutinách platí jedno základné pravidlo: Oveľa lepšie je prijímať malé množstvá, no častejšie, ako prijímať veľké množstvá raz za čas. Rovnako platí, že by sme nemali prijímať príliš ľadové ovocie, zeleninu či vodu,“ poradil Michal Páleník.
Podľa neho totiž veľký teplotný rozdiel medzi naším telom a prijímanou potravinou môže spôsobiť šok. Následne sa namiesto vytúženého ochladenia dostaví presný opak.
STVR online
„Pri príliš vysokom príjme príliš studenej potraviny či vody sa naše telo snaží tento produkt čo najskôr ohriať, tým pádom je nám ešte teplejšie,“ upozornil expert.
Paradoxne, v letných mesiacoch odporúča dopriať si aj teplú polievku. „Nemusí byť priam horúca, no práve polievka nás v lete dokáže veľmi dobre hydratovať.“
Naopak, pozor si dajte na veľké porcie a ťažko stráviteľné jedlá. Aby ich vaše telo strávilo, musí vynaložiť veľa energie. Pri tom vzniká prebytočné teplo, a práve to v lete iste nik nechce.
25 50 75 90