Šou, ktorá si získala státisíce divákov na Slovensku, sa už v nedeľu 5. októbra o 20.30 vracia na Jednotku s premiérovou piatou sériou.
Túto jeseň vypukne na Slovensku opäť pekársky a cukrársky ošiaľ. Okrem moderátorov Juraja Baču a Milana Zimnýkovala, porotkýň Jozefíny Zaukolcovej a Petry Tóthovej sa diváci môžu tešiť na nových dvanásť vynikajúcich amatérskych pekárok a pekárov.
Ako odhalili porotkyne, na kasting chodia amatérski pekári z roka na rok viac pripravení.
„Tohtoroční súťažiaci majú napozerané všetky série, sledujú trendy a poctivo trénujú. Už na kastingu vidno, že do stanu idú s jasným cieľom: ukázať, čo dokážu a možno sa aj trochu zviditeľniť. Verím, že sme opäť vybrali parádnu dvanástku akčných, pripravených a hlavne nadšených ľudí, ktorí tam skutočne chcú byť,“ vyjadrila sa Jozefína Zaukolcová.
„Na sociálnych sieťach mi pravidelne píšu ľudia s fotkami dezertov a pýtajú sa, či majú šancu dostať sa na kasting. Vďaka našej šou vedia rýchlo zistiť, kde robia chyby, a systematicky sa zlepšujú. Celkovo mám pocit, že úroveň domáceho pečenia na Slovensku výrazne narástla,“ dopĺňa Petra Tóthová.

A čo podľa porotkýň odlišuje dobrého pekára od vynikajúceho? „Prax, prax a ešte raz prax. Ten, kto pečie len na sviatky, môže byť dobrý. Vynikajúci má desiatky plechov za sebou, pozná suroviny naspamäť, vie, čo urobí každé vajce navyše... Jednoducho má „odpečené”,“ hovorí Petra.
Podľa Jožky je dôležitá aj originalita: „Rozdiel je v rukopise. Veľmi dobrým pekárom môže byť hociktorá mama, ktorá upečie fantastické buchty. Vynikajúci amatér sa však odlíši tým, že do každého dezertu otlačí vlastný „podpis“ – čosi špecifické, podľa čoho spoznáte, že to je jeho dielo.“
Nové originálne recepty
Tucet šikovných súťažiacich čaká počas 12 týždňov až 36 pekárskych a cukrárskych výziev. V každej epizóde budú aj tento rok pripravovať 3 recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy.
V osobnej výzve budú súťažiaci piecť svoj rodinný recept na základe zadania. Pôjde o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho pripraví podľa seba.

Nasledovať bude technická výzva, v ktorej sa súťažiaci budú musieť popasovať s receptom od porotkýň. V rámci tejto výzvy sa odkryjú cukrárske zručnosti súťažiacich a diváci budú možno prekvapení, aký náročný proces sa skrýva aj za relatívne jednoduchými dezertami.
Poslednou výzvou pre súťažiacich bude kreatívna výzva. V tejto výzve sa fantázii medze nekladú́ a súťažiaci budú pripravovať mimoriadne náročné a kreatívne dezerty.
„Každý rok sa snažíme priniesť nejakú osviežujúcu novinku. Tentoraz do technickej výzvy zaradíme nečakaný ťah: porotkyne predvedú súťažiacim naživo mimoriadne náročný postup, ktorý väčšina domácich pekárov nikdy neskúsila,“ prezradil o novinke v piatej sérii režisér Jeffo Minařík.

"Kreatívny tím mal obavy, či to vôbec zvládnu, no práve táto „mission impossible“ ich môže príjemne – alebo nepríjemne – prekvapiť. Som presvedčený, že to zaskočí aj ostrieľaných fanúšikov šou Pečie celé Slovensko,“ dodal.
Jedinečné prostredie a príjemná atmosféra
Piata séria pokračuje v tradícii a celý štáb sa na jar opäť na 6 týždňov presunul do areálu Theresia Chateau v Bernolákove.
Stan bol navrhnutý a vybudovaný špeciálne pre natáčanie šou a ide o jeden z najkrajších stanov v rámci všetkých krajín, v ktorých sa šou vysielala. Jeho stavba trvala dva týždne a v areáli kaštieľa v Bernolákove stojí dodnes.

„Od začiatku tvrdím, že kľúčom je dobrá energia. V čase negatívnych správ ponúkame divákom únik k partii ľudí, ktorí milujú pečenie a navzájom si fandia. Žiadne intrigy, vulgarizmy ani senzácie, len obyčajné dobro, ktoré cez kamery cítiť. To potvrdzuje aj sledovanosť,“ hovorí Juraj Bača.
Za pravdu mu dal aj Milan „Junior“ Zimnýkoval: „V stane sa stretne dvanásť nadšencov a veľký štáb, no nikto nemá dôvod „šťúrať“ – ide o feel-good atmosféru, v ktorej sa nevulgárne, nehystericky a bez intríg ukazuje obyčajné dobro. Aj preto si mnoho mužov v nedeľu večer potichu sadne k televízii a robí z toho rodinný rituál.“
Ohurujúce štatistiky
Súťažiaci minuli počas natáčania piatej série obľúbenej šou viac ako 2 tony surovín. Piekli neuveriteľných 91 hodín a použili vyše 420 rôznych druhov surovín:
- 40 druhov rôznych korenín;
- 41 druhov čerstvého, sušeného a mrazeného ovocia, spolu vyše 170 kg;
- 45 kg zeleniny;
- 3 130 ks vajec;
- 225 kg múky;
- 210 kg cukru;
- 175 l mlieka;
- 100 kg čokolády;
- 85 l smotany;
- 100 l oleja;
- 115 kg masla;
Piata séria jedinečnej šou Pečie celé Slovensko odštartuje na Jednotke už v nedeľu 5. októbra o 20.30.
STVR online
Všetky informácie o pripravovanej šou nájdu diváci aj na webe www.pecieceleslovensko.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.
25 50 75 90