Mnohí ho pečú len raz do roka, a práve preto sa občas stane, že sa niečo nepodarí. Vytečie z formy, zlomí sa mu hlava, má nešťastný výraz alebo je ako prilepený. Tu je niekoľko praktických rád, vďaka ktorým sa týmto situáciám vyhnete
Základom je poctivé cesto
Ak chcete, aby baranček chutil naozaj dobre, netreba šetriť na surovinách. Maslo, plnotučný tvaroh či čerstvé vajíčka sú základom vláčneho a aromatického cesta. Rôzne lacné náhrady síce môžu fungovať, ale výsledok nebude taký jemný a chutný.

Ešte jeden tip: Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Nechajte ich pred pečením odstáť na kuchynskej linke.
Venujte pozornosť forme
Najčastejšou chybou býva nedostatočne pripravená forma. Každý záhyb je dôležitý, preto ju dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Tak predídete tomu, že sa upečený baranček roztrhne pri vyklápaní, alebo vám zostane polovička vo forme.

Rúru nerozohrievajte na plný výkon
Pečte radšej pomaly a rovnomerne. Príliš vysoká teplota môže barančeka rýchlo opiecť zvonku, no vnútro zostane surové. Ideálna je stredná teplota, pokojne okolo 160 stupňov, ktorá zabezpečí pekné prepečenie aj vzhľad.
Tvár až na konci
Hrozienka ako oči znejú dobre, no v praxi sa často stáva, že počas pečenia skĺznu alebo zaniknú. Lepšou voľbou je ozdobiť upečeného a vychladnutého barančeka až dodatočne. Skvelou alternatívou sú napríklad klinčeky. Dobre držia, ale dodajú aj jemne korenistú vôňu.
STVR online
Ak sa chystáte upiecť túto veľkonočnú klasiku, skúste sa inšpirovať aj niečím netradičným. Vyskúšajte recept na pistáciového barančeka od Alenky Pečie celé Slovensko 1. Po prvej sérii pekárskej šou mal naozaj veľký úspech.