Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Chystáte sa piecť veľkonočného barančeka? Vyvarujte sa týmto štyrom pekárskym chybám

Na veľkonočnom stole má svoje čestné miesto. Pečený baranček je nielen symbolom sviatkov, ale aj kulinárskou výzvou.

Chystáte sa piecť veľkonočného barančeka? Vyvarujte sa týmto štyrom pekárskym chybám

Mnohí ho pečú len raz do roka, a práve preto sa občas stane, že sa niečo nepodarí. Vytečie z formy, zlomí sa mu hlava, má nešťastný výraz alebo je ako prilepený. Tu je niekoľko praktických rád, vďaka ktorým sa týmto situáciám vyhnete

Základom je poctivé cesto

Ak chcete, aby baranček chutil naozaj dobre, netreba šetriť na surovinách. Maslo, plnotučný tvaroh či čerstvé vajíčka sú základom vláčneho a aromatického cesta. Rôzne lacné náhrady síce môžu fungovať, ale výsledok nebude taký jemný a chutný.

pecenie 16x9.jpg

Ešte jeden tip: Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Nechajte ich pred pečením odstáť na kuchynskej linke.

Venujte pozornosť forme

Najčastejšou chybou býva nedostatočne pripravená forma. Každý záhyb je dôležitý, preto ju dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Tak predídete tomu, že sa upečený baranček roztrhne pri vyklápaní, alebo vám zostane polovička vo forme.

jedlo_velka_noc_tasr.jpg

Rúru nerozohrievajte na plný výkon

Pečte radšej pomaly a rovnomerne. Príliš vysoká teplota môže barančeka rýchlo opiecť zvonku, no vnútro zostane surové. Ideálna je stredná teplota, pokojne okolo 160 stupňov, ktorá zabezpečí pekné prepečenie aj vzhľad.

Tvár až na konci

Hrozienka ako oči znejú dobre, no v praxi sa často stáva, že počas pečenia skĺznu alebo zaniknú. Lepšou voľbou je ozdobiť upečeného a vychladnutého barančeka až dodatočne. Skvelou alternatívou sú napríklad klinčeky. Dobre držia, ale dodajú aj jemne korenistú vôňu.

Ak sa chystáte upiecť túto veľkonočnú klasiku, skúste sa inšpirovať aj niečím netradičným. Vyskúšajte recept na pistáciového barančeka od Alenky Pečie celé Slovensko 1. Po prvej sérii pekárskej šou mal naozaj veľký úspech.

25 50 75 90