Úvod Novinky Osobnosti

Spomienky, zvyky a sviatočný stôl. Ako trávia Veľkú noc známe tváre STVR?

Veľkonočné sviatky kedysi a dnes u Mariána Miezgu, Martina Nikodýma, Petra Marcina a povereného šéfa STVR Igora Slaninu.

Spomienky, zvyky a sviatočný stôl. Ako trávia Veľkú noc známe tváre STVR? Zdroj: STVR

Krásne spomienky na detstvo má Peter Marcin, ktorý už od skorého rána chodil na veľkonočný pondelok oblievať. „Vtedy sa chodilo naozaj po všetkých susedoch, ktorí bývali okolo. Aj tých, čo sme nepoznali, chodili sme taká partia,“ spomína.

Vždy si odniesli poriadnu výslužku, ich však najviac zaujímali mince. „Obehli sme naozaj veľa ľudí dookola, klopali sme aj tým, čo ani dcéry nemali. Nevadí, tak sme mamu obliali. A vybavené,“ zasmial sa moderátor Neskoro večer.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teraz sú s rodinou na Veľkú noc väčšinou doma, keďže počas roka Peter cestuje dosť. Na ich stole nesmie chýbať najmä veľkonočná šunka, ale aj čosi výnimočné.

„Máme takú špecialitku - jahňa. To sa musím pochváliť, ja ho robím, je to s mätou a s cesnakom. Je to veľmi dobrý recept, odporúčam,“ dodal.

Veľká noc v Barcelone

Vyzerá to tak, že moderátor relácie Záhady tela Marián Miezga a Peter Marcin boli v detstve kamaráti, ale nie je to tak. Jeho spomienky sú totiž totožné.

„My sme sa ako spolužiaci stretli vždy ráno už okolo pol siedmej. Chodili sme šibať naše dievčatá, ktoré nám, samozrejme, nechceli otvoriť. Tie, čo nám otvorili, to potom oľutovali. Niekedy sa tak veľmi vzpierali, že sme s nimi padali aj do vane. Boli to úžasné príhody. Ja som to mal veľmi rád a dievčatá, neviem prečo to nemali rady,“ spomína.

Keď boli jeho deti malé, zvykli im schovávať sladkosti a čokoládové vajíčka. „Deti to veľmi bavilo. Tak sme v podstate strávili celý deň, pretože sme všetko poriadne poskrývali,“ hovorí.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľkú noc už trávili aj v zahraničí a Marián si pochvaľuje. „Boli sme v Barcelone. Je to veľmi príjemné, ale tam mi chýbajú tie zvyky. Aj keď na druhej strane, všetko sa dá. Ak vám teda susedia otvoria, môžete ich vyšibať,“ povedal.

Na ich stole musí byť hlavne šunka a chren. „Dôležité je, aby bol ten chren nastrúhaný a poriadne štipľavý. Myslím, že taký dobrý zemiakový šalát, ten sa hodí k šunke, aj k tomu chrenu,“ dodal.

Aj Martin Nikodým chodil ako dieťa šibať dievčatá a kamarátky zo sídliska. Spomína si najmä na to, že mali toho na Veľkú noc vždy veľmi veľa na stole. „Najlepší koláč bolo aj tak údené mäso s chrenom a dižónskou horčicou,“ hovorí.

Martin-Nikodým Zdroj: STVR

Veľkú noc vníma však ako sviatky jari. „Spolu so znovuzrodením, či zmŕtvychvstaním sa prebúdza príroda a všetko je v nádhernom rozbehu,“ dodáva moderátor Milujem Slovensko a Všade dobre, doma naj.

A ako trávi Veľkú noc zástupca generálneho riaditeľa STVR Igor Slanina? Na sviatky sa veľmi teší.

„Som rád, že budem trochu viac času tráviť so svojou rodinou. Zároveň si určite nenechám ujsť náš veľkonočný televízny a rozhlasový program, ktorý je naozaj pestrý,“ povedal.

Igor-Slanina Zdroj: STVR

Počas sviatkov sa snaží čo najviac oddychovať. „V podvedomí myslím aj na prácu, ale tieto dni sa snažím venovať najmä svojej rodine a dobiehať zameškané,“ dodáva.

„Všetkým našim divákom a poslucháčom prajem pokojné veľkonočné sviatky. Užívajte si čas s rodinou a budeme radi, ak vám spoločnosť budú robiť aj naše programy," dodal Igor Slanina.

25 50 75 90