Úvod Novinky Filmy a seriály

Čo sa stalo s lepkom? Chlieb nás kŕmi už tisícročia, dnes je civilizačný problém

Tisícročný základ stravy je stále väčším problémom.

Čo sa stalo s lepkom? Chlieb nás kŕmi už tisícročia, dnes je civilizačný problém

V posledných rokoch sa stretávame s čoraz častejším prípadom intolerancie na lepok. Ako je možné, že potravina, ktorá bola základom ľudskej stravy už viac ako 10 000 rokov, sa pre niektorých z nás náhle stáva nepriateľom?

Mnohí si kladú otázku, či sme tento problém doteraz jednoducho nepoznali, alebo či sa skutočne mení odolnosť nášho organizmu voči lepku.

klasky_obilie.png

Môže moderný životný štýl, rýchle zmeny v stravovacích návykoch a stres ovplyvňovať našu schopnosť spracovávať túto dávno známu zložku stravy?

Odborníci majú rôzne názory. Niektorí sa vracajú až do čias pravekých skupín lovcov a zberačov, ktorých strava nebola založená na obilninách.

Avšak od 50. rokov 20. storočia sa počet ľudí trpiacich celiakiou zvýšil štvornásobne. Navyše sa objavil nový fenomén – citlivosť na lepok u pacientov, ktorí netrpia celiakiou, čo je dnes označované ako intolerancia.

brucho-freepik- (1).jpg

Tieto trendy naznačujú, že sa v populácii udial zvrat, s ktorým už lovsko-zberačské spoločnosti nemajú veľa spoločného. Môžu za to moderné spracovanie potravín a menej prírodná strava alebo iné spoločenské faktory?

Ak vás zaujíma, prečo sa lepok premenil na zdroj problémov, pozrite si dokument Lepok – verejný nepriateľ vo štvrtok 3. apríla o 20:35 na Dvojke.

25 50 75 90