SK DEJINY (SK dejiny)
Dvojka | Nedeľa 28.09.2025, Habsburská monarchia – veľký hrniec chutí
					
	
	
	
		Vhodné pre všetkých
	
		Skryté titulky
		
		HD
		Európska tvorba
		
		
	
	
					
						Populárno-náučná diskusia o objavovaní zlomových okamihov našich dejín.
					
				
					Zmierenie nastáva najľahšie pri prestretom stole, pripomínal Károly Gundel, jeden z velikánov budapeštianskej gastronómie. Iste si radi dáte Sacherku, Dobošku, bratislavské rožky, rezeň, halušky alebo guláš. Dnes budeme hovoriť o tom, ako vznikali a varili sa delikátne jedlá v habsburskej monarchii,  ako sa stolovalo a aký je vzťah medzi kultúrou a gastronómiou, či dokonca politikou a jedlom. Pozrieme sa do kotlíkov, hrncov, plechov a mís Budapešti a predovšetkým Viedne, ktoré udávali trendy. Dva diely SK_Dejiny venujeme chutiam monarchie. 
				
			
			
			 
					


