Úvod Novinky Tipy z programu

Nie je to strom, krík, ani ovocie či zelenina. Môžete ho zjesť, aj postaviť dom. Čo je to?

Produkuje viac kyslíka ako stromy a doslova požiera uhlík.

Nie je to strom, krík, ani ovocie či zelenina. Môžete ho zjesť, aj postaviť dom. Čo je to? Zdroj: pixabay

Potrebujete inšpiráciu do záhrady a rozmýšľate počas zimných večerov, ako si ju vylepšíte?

Strieľa ako petardy

Objavíte veľa inšpiratívnych nápadov vo vysielaní Farmárskej revue, ale aj v archíve STVR trebárs zo starších relácií Hurá do záhrady. Poznáme až 150 druhov bambusov, ktoré dostali meno vďaka páleniu v ohni.

bambus-Rudolf-Ženiš-TASR Zdroj: TASR, Rudolf Ženiš

Vtedy v plameňoch bambus strieľa ako petardy, čo potvrdil pestovateľ Rudolf Szomolányi v relácii Hurá do záhrady: „V ohni praská vo zvukoch ako bam a bus, tak získal meno.“

Z odpadu vyrobíte aj hotel

Pestovateľ Rudolf Szomolányi vo svojom bambusáriu pestuje obrovské množstvá a veľa druhov tejto rastlinky: „Bambus nie je strom, ani ker, ale ide o trávu, z ktorej odpadu môžete urobiť trebárs aj hotel pre hmyz.“

Bambusový nábytok oceňujú záhradkári. Nájde svoje uplatnenie aj na terasách, či na balkónoch a pestovateľ upozorňuje:

bambus-záhrada-TASR Zdroj: TASR

„Rastlinky bambusu, ktoré sú predávané v kvetináčoch, sú množené laboratórne, preto je ich mrazuvzdornosť horšia a nevyrastú do takých výšok, ako rastliny množené vegetatívne.“

Požierač uhlíka

Preto, ak si vysadíme v záhrade živý plot z rastlín predávaných v kvetináčoch, tak sa podľa Rudolfa Szomolányiho: „Živého plota sa nedočkáme.“

Bambus produkuje na rovnakej ploche viac kyslíka ako stromy a doslova požiera uhlík, preto ho podľa pestovateľa sadíme do živnej humóznej pôdy s dobrou priepustnosťou:

„Rastlinky majú radi veľa vody, ale neznášajú premokrenie a hĺbku koreňov majú aj do pol metra hĺbky, preto je dôležité, aby sme ich poliali až tam.“

bambus-obed-TASR Zdroj: TASR

Pri výsadbe do nádob na terasy Rudolf Szomolányi odporúča minimálne veľkosť 60x60x60 s tým, že nádoby zateplíme na zimu: „Ide o to, aby nám nepremrzli korene, tie totiž ak v nádobe zmrznú, bambus vyschne.“

Na výhonky dajte maslo a syr

Na jar však začnú vychádzať zo zeme výhonky aj jedlého bambusu, z ktorého si až do leta môžeme uvariť rýchly chutný obed, na ktorý pestovateľ dal aj recept:

„Výhonky vyrežeme, keď majú 15 až 30 cm, ošúpeme ich, dáme uvariť na 15 – 20 minút do horúcej osolenej vody. Keď sa dajú ľahko napichnúť na vidličku, môžeme ich konzumovať.“

Pozor! Nikdy nejeme surové výhonky, lebo tie obsahujú malé množstvá kyanidu, ktorý varením hneď stratia a Szomolányi odporúča:

„Na uvarené výhonky dáme plátky masla a zasypeme postrúhaným syrom: chutný výživný obed máme hotový.“

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Viac informácií nájdete v archíve STVR relácie Hurá do záhrady bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90