V gastronomickom cestopise Cestou necestou ste doteraz za vyše desať rokov na Jednotke videli viacero dielov z najľudnatejšieho afrického kontinentu.
V divokej kolíske ľudstva
Teraz v najnovšej sérii sledujte nové výberové príbehy. V piatok 5. decembra uvidíte diel na Jednotke o 22.00, čo ste z Afriky ešte nevideli. Keďže za roky prípravy tvorcovia Cestou necestou vedia porovnávať, Afriku označili za najdivokejší kontinent.
A v nedeľu 7. decembra v premiére na Jednotke o 17.55 si zasa pozrite diel, čo ste nevideli ešte z Európy.
V piatočnom vysielaní sa dozviete viac o bohatej biodiverzite Afriky, ktorá je považovaná za kolísku ľudstva. Má viacero rôznorodých kultúr.
Rôznorodá paleta chutí
Žije tu viac ako 1,4 miliardy ľudí a rozpráva viac ako dvetisíc jazykmi. Nečudo, že štábu Cestou necestou za vyše desať rokov vysielania Afrika ponúkla aj rôznorodú paletu chutí.
Preto sa rozhodli vrátiť na miesta, ktoré už síce diváci na obrazovkách videli, ale zďaleka im tvorcovia neukázali všetko, čo pri príprave gastronomického cestopisu zažili a ochutnali. Podobne ste špeciálne vysielanie Cestou necestou videli aj v minulosti.
V našom videu si pozrite diel venovaný špeciálne pestovaniu viniča. Nájdeme ho takmer na všetkých kontinentoch a stal sa neoddeliteľnou súčasťou kultúry ľudstva.
Pestovanie viniča a víno ako symbol kultúry
Vinič a z neho vyrobené víno patrí do našich životov nielen ako osviežujúci nápoj, ale aj ako symbol skultúrňovania nášho prostredia.
Poznáme viac ako päťsto odrôd viniča. Prvé zmienky výroby vína siahajú mnoho tisíc rokov do minulosti. Jednu z prvých stôp tvorcovia Cestou necestou našli v Číne, kde sa hrozno používalo vo výrobe ryžového nápoja.
Ale víno, ako ho poznáme, sa objavilo prvýkrát na Kaukaze v terajšom Gruzínsku. Stalo sa tak pred osemtisíc rokmi. Pôda pod pohorím Kaukazu bola ideálna pre pestovanie viniča. Víno sa stalo veľkou súčasťou miestnej kultúry až do súčasnosti.
Ak sa rozhodnete pre piatkový diel z najdivokejšieho kontinentu z Afriky, uvidíte západné pobrežie kapverdského ostrova Boa Vista. V Ghane zistíte, ako sa pripravuje fufu. Bez tohto jedla si Ghančania nevedia predstaviť život.
V Ugande získate recept na kura na banánových listoch. Navštívite aj Burundi. V Keni ochutnáte skvelé raňajky. Exotika je aj krokodília farma v Zambii. Na ostrove Réunion vyrábajú zasa rhum arrange.
Ak si pozriete naše video, dozviete sa o starobylých cestách vína.
V nedeľu 7. decembra však nezabudnite na premiéru na Jednotke o 17.55, čo ste v Cestou necestou nevideli z Európy.
25 50 75 90