Úvod Novinky Tipy z programu

Sú fit tyčinky skutočne zdravé? Odborník detailne rozobral, čo všetko obsahujú

Čo všetko je zdravé? Sušina, glukózový sirup, rastlinný palmový tuk, oxid siričitý či extrudovaná kukurica a emulgátor sójový lecitín, prípadne ktoré ďalšie zložky?

Sú fit tyčinky skutočne zdravé? Odborník detailne rozobral, čo všetko obsahujú Zdroj: pexels.com/Towfiqu barbhuiya

Koľkí z nás poznajú situáciu, že chcú urobiť niečo pre svoje zdravie a tak podľahnú pokušeniu kúpiť si fit tyčinku?

Pri behu či cvičení oceníte skôr skutočné ovocie

Idú si zacvičiť, prípadne si vybehnú do prírody a vidí sa im, že konajú takýmto jednoduchým a najmä zdravým prísunom energie správne.

Michal Páleník o tom, či sú fit tyčinky skutočne zdravé? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Moderátorka STVR Barbara Štubňová v Rádiu Slovensko v rubrike Vieme, čo jeme s expertom na zdravý životný štýl Michalom Páleníkom ponúkajú odborný pohľad:

beh-fit-cvičenie-zdravie-pohyb-pixabay Zdroj: pixabay

„V skutočnosti pojem fit nepodlieha žiadnej regulácii, alebo pravidlám či už na Slovensku alebo v Európe. Ide vyslovene o marketingový pojem.“

Napriek tomu podľa Michala Páleníka niektoré vyhlášky hovoria:

„Ak výrobok nesie výživový alebo zdravotný výrok, napríklad, že pomáha pri chudnutí, zvyšuje výkon, je fit pre telo, musí spĺňať podmienky regulácie o výživových alebo zdravotných tvrdeniach. V praxi sa však tieto vyhlášky často šikovne obchádzajú.“

Konkrétny podrobný rozbor prekvapil

Takúto odpoveď moderátorka Barbara Štubňová nepovažovala za dostatočnú. Chcela vyslovene vedieť, ako si vybrať naozaj zdravú tyčinku? Požiadala preto Michala Páleníka o konkrétny príklad:

„Našiel som si v obchode napríklad fit müsli marhuľovú tyčinku. Výrobok obsahuje cereálie a sušené ovocie. Sušina minimálne 80 percent. Čím viac má tyčinka ovocnej zložky z prirodzeného ovocia, aj keď je sušené, je to dobrý signál. Zloženie pokračuje: glukózový sirup, palmový rastlinný tuk, emulgátory atď.“

To už Barbara Štubňová pravidelným poslucháčom rubriky Vieme, čo jeme, odkázala, že k ju počúvajú pravidelne, „minimálne dve zložky vám zdvihli obočie.“

Expert Michal Páleník totiž zdôraznil: „Glukózový sirup je tá najhoršia forma bežného cukru. Pre naše zdravie je podstatne škodlivejší ako bežný cukor.“

cukor-freepik-8photo.jpg

Pritom glukózový cukor objavíme v súčasnosti v množstve potravinárskych výrobkov, keďže je podstatne lacnejší ako bežný cukor. Michal Páleník v rozbore pokračoval:

„Čo sa rastlinných tukov týka, práve ten palmový nepatrí medzi najšťastnejšie tuky vzhľadom na preukázateľné dôkazy, ktoré hovoria, že zvýšená konzumácia takýchto olejov je zdraviu škodlivá.“

Ďalšie zloženie ako ovsené a pšeničné vločky v pomere 25 percent bolo úplne v poriadku. Rovnako marhúľ 13 percent, konzervant oxyd siričitý – ten je v malých množstvách tiež v poriadku. Ryžová múka takisto. Jablká sú výborné a dodal:

„Extrudovaná kukurica je neutrál. Emulgátor sójový lecitín a aróma, nie je nič katastrofálne. Takže summa summarum, ak by sme sa mali pozerať na takúto tyčinku, zhodnotil by som ju na stupnici od jedna do desať, pričom desať je najlepšie, asi päťkou.“

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Viac sa dozviete z našej zvukovej ukážky, ale aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90