V Rádiu Slovensko moderátorka STVR Barbara Štubňová búra v rubrike Vieme, čo jeme s expertom na zdravý životný štýl Michalom Páleníkom zaužívané mýty o našom stravovaní.
Zemiaky sú zdravé a nepriberiete z nich. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pozreli sa aj na našu najčastejšiu prílohu k jedlám, akou sú zemiaky.
Silné miesto v stravovaní
Zemiaky majú na stravovacom stole u nás silné miesto. S expertom na zdravý životný štýl Michalom Páleníkom sa pokúsili v Rádiu Slovensko presvedčiť poslucháčov, že zemiaky sú nielen zdravé, ale nemajú ani vplyv na našu váhu:
„Napriek tomu, že sú častokrát démonizované, údajne sa z nich priberá, opak je pravdou. V skutočnosti zemiaky obsahujú zhruba len 75 až 95 kcal na sto gramov.“
Majú najnižšiu energetickú hodnotu
Patria tak medzi prílohy s najnižšou energetickou hodnotou. Michal Páleník zdôraznil: „Zároveň vedci zistili, že zemiaky majú najlepší sýtiaci efekt.“
Ak zjete veľa zemiakov, nasýtite sa viac, ak zjete rovnaké množstvo inej prílohy. Ak k tomu pridáte trochu matematiky zistíte, že zo zemiakov sa nedá pribrať:
„Keďže sto gramov zemiakov obsahuje v priemere 80 kcal na sto gramov, ak by sme zjedli 500 gramov zemiakov na raňajky, na obed, aj na večeru a ešte si dali niekde 200 gramov na snack, dokopy za celý deň prijmeme okolo 1500 až 1600 kcal. To je v skutočnosti množstvo energie, ktoré spáli v pokoji dospelá žena.“
A povedzme si pravdu, zjesť 500 gramov zemiakov na posedenie nie je nič jednoduché. Preto Barbara Štubňová odporúča ženám, aby sa pozreli pri chudnutí na zemiaky láskavejším okom:
„Aj keď zhadzujeme nadbytočné kilá.“
Jablko sa môže schovať
A okrem toho majú zemiaky ešte jednu podstatnú výhodu, ktorú pridal Michal Páleník: „Obsahujú viac vitamínu C ako jablko.“
Ideálne je však konzumovať zemiaky so šupkou, lebo podľa experta na zdravý životný štýl:
Nešúpajte ich
„Šupa obsahuje vlákninu. Veľké množstvo vitamínov a minerálov sa nachádza práve v šupke a tesne pod ňou.“
Preto šúpať zemiaky nemá veľký význam. Zbytočne míňame čas, ochudobňujeme sa o množstvo vlákniny, o vitamíny a minerály a zároveň nielen podľa Michala Páleníka:
„Zemiaky so šupkou chutia aj lepšie.“ Navyše so šupkou si môžeme pripraviť všetky typy zemiakov.
Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.