Čerstvé aj v januári
V Rádiu Slovensko sa moderátorka Barbara Štubňová venuje radám pre záhradkárov. Mnohým sa hodia rady, ako uskladniť ovocie a zeleninu na zimu. Môžeme mať potom vlastné ovocie čerstvé hoci aj v januári.
Uskladňujeme ovocie na zimu.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Po odborné rady zašla preto za záhradníkom Martinom Čurdom, ktorý trvá na dvoch faktoroch:
„Prvý je ten, že uskladňujeme odrody, ktoré sú na to vhodné. V princípe väčšina neskorých odrôd zbieraných na sklonku vegetačného obdobia sú vhodné na skladovanie. Druhá veľmi dôležitá podmienka je, že plody, ktoré uskladňujeme musia byť neporušené.“
Každý zárez, či prasklina predstavuje na plode riziko, že dnu vnikne hniloba. A ako Martin Čurda zdôrazňuje, „plody by nemali byť nebodaj potlčené, lebo potom nám začnú zahnívať, aj keď vytvoríme ideálne podmienky na skladovanie“.
Noviny sú opäť v kurze
Na uskladnenie ovocia potrebujeme pivnicu, alebo podobnú miestnosť, kde je „stála klíma, nízka teplota a relatívne vyššia vzdušná vlhkosť.“
Teplota môže byť od 5 do 12, možno až do 15 stupňov Celzia, ale „je tam prirodzená príjemná vzdušná vlhkosť“ . Najmä však, ako zdôrazňuje Martin Čurda, „nehrozí riziko mrazov“.
Kedysi sa balili jablká do novín: „To bol naozaj starý recept, ktorý sa vracia. Stále je to ľudový najjednoduchší a najúčinnejší recept.“
Záhradník Martin Čurda priznáva, že „je to trošku fuška, ale ak si plody vážime, tak každé jedno trošku zabalíme“.
Zeleninu zvlášť, ovocie zvlášť
Plody ukladáme vedľa seba: „Nikdy nie na seba, ale pekne iba v jednej vrstve. Na to sa dajú pripraviť pekné široké, dlhé, ale nízke vzdušné prepravky, kde môžeme ovocie skladovať.“
Na skladovanie najlepšie považuje Martin Čurda jablká a to týchto odrôd:
- fuji
- jonagold
- goldstar
- idared
- sirius
Dobrá rada vraví, že
do jednej prepravky nikdy nedávame
ovocie a zeleninu spolu.
V archíve STVR bez reklám a zadarmo nájdete ďalšie rady aj z televíznej relácie Farmárska revue vysielanej v premiére vždy na Dvojke cez víkend.
Foto: STVR - Stanislav Háber 25 50 75 90