Úvod Novinky Tipy z programu

Samarkand ako križovatka kultúr, ale aj chutí. Cestou necestou ponúkne vždy viac

Pamiatky sa tu spájajú s východným, ale aj západným svetom cez tisícročia.

Samarkand ako križovatka kultúr, ale aj chutí. Cestou necestou ponúkne vždy viac Zdroj: STVR

V stredoveku bolo mesto Samarkand v Strednej Ázii dôležitým strediskovým bodom na legendárnej Hodvábnej ceste.

Na zozname svetového dedičstva

Nečudo, že historické centrum mesta je od roku 2001 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a Samarkand je považovaný za dôležitú križovatku kultúr.

V populárnom gastronomickom cestopise sa v novom vysielacom čase v nedeľu 5. októbra o 17.55 h na Jednotke vyberieme práve do tohto významného mesta Uzbekistanu.

na Samarkand Zdroj: STVR

V stredoveku bolo toto uzbecké mesto dôležitým centrom vedy, umenia, astronómie či filozofie. Nájdeme v ňom pamiatky a vplyvy východných i západných kultúr.

Samarkand má tak veľa pamiatok spojených nielen s Rusmi, ale už od Peržanov, Arabov, Turkov či Mongolov.

Lietadlom či vlakom je to jedno

Z hlavného mesta Uzbekistanu sa do Samarkandu dostanete lietadlom za dve hodiny, ale z Taškentu sa tam dostanete pohodlne aj moderným rýchlovlakom za podobný čas, keďže sa pohybuje rýchlosťou okolo 250 kilometrov za hodinu.

Gastronomický cestopis nám však sprostredkuje chute a vône tamojšieho jedla, ako ich objavili tam žijúci Slováci. Gastronomické stopy vedú do histórie tiež až k Alexandrovi Veľkému, keďže Samarkand bol založený už 700 rokov pred naším letopočtom.

na Cestou_necestou_promo Zdroj: STVR

A tento macedónsky vládca Alexander Veľký vládnuci v 4. storočí pred Kristom sa o Samarkande vyjadril:

„Všetko, čo som počul o Samarkande, je pravda – a ešte viac.“

Uvidíme, ako toto staré historické uzbecké mesto spoznáme vďaka cestopisu Cestou necestou. Divákov iste budú zaujímať recepty na samsu, čo sú pečené taštičky s mäsom, zemiakmi či tekvicou, prípadne na tradičné jedlo plov z ryže, mrkvy, mäsa a korenín.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Sledujte nové časti Cestou necestou vždy v nedeľu podvečer na Jednotke.

Zdroj: Jednotka, Cestou necestou, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90