Logicky každému napadne, že ak nemá mať na niečo chuť, najlepšie je sa tomu vyhnúť. Takto sa správajú najmä ľudia, ktorí dlhodobo bojujú s nadváhou. Ale aj iní si myslia, že prevencia zdravého životného štýlu spočíva v obmedzení príjmu cukru.
Prekvapujúce informácie
V Rádiu Slovensko priniesli prekvapujúce informácie práve v súvislosti s návykom na sladkú chuť, ktorá je pre človeka prirodzená od narodenia a možno ju nájsť aj v bio potravinách:
„Vedci z holandskej Univerzity Wageningen sa rozhodli vyplniť medzeru v informáciách o tom, či konzumácia sladkých jedál spôsobuje ešte väčšiu chuť na sladké. Použili potraviny a nápoje vyvinuté špeciálne pre túto štúdiu. 180 dobrovoľníkov rozdelili na tri skupiny, pričom preferencia každého z nich na sladké bola testovaná pred začiatkom, počas aj po skončení diéty.“

Ako ďalej v Rádiu Slovensko pokračovali, „vedci zistili, že u ľudí v skupine, ktorá dostávala menej sladkých jedál, nedošlo k zmenám v preferenciách sladkej chuti, ani v jej vnímaní, či zmenám vo výbere potravín alebo príjme energie.“
Aj keď si sladké odopierate
To znamená, že ak si sladké odopierate, nepomôže vám to, aby ste si nevypestovali závislosť na sladkej chuti.
Zaujímavé však je, že podľa Rádia Slovensko „podobne skupina, ktorá jedla viac sladkých jedál, nezaznamenala zvýšenú preferenciu sladkých jedál.“

Čím to je, že sa chuť na sladké jednoducho správa takto nevyspytateľne? To je teda otázka asi pre ďalší výskum. V Rádiu Slovensko dodali:
„Po experimente sa účastníci prirodzene vrátili do pôvodného stavu. Ak sa teda vyhýbate sladkým jedlám v obave, že ich budete ešte viac preferovať, podľa tejto štúdie to tak nie je.“
STVR online
Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90