Úvod Novinky Tipy z programu

Na Azoroch v srdci Atlantiku ponúkajú bio kvalitu a varenie vo vulkanickej pare

Chute Portugalska pochádzajú z cesty v smere na Ameriku.

Na Azoroch v srdci Atlantiku ponúkajú bio kvalitu a varenie vo vulkanickej pare Zdroj: STVR

Od jesene premiérové časti obľúbeného cestovateľského bedekra Cestou necestou uvidíte v nedeľnom vysielacom čase na Jednotke. Viac dielov nájdete aj v archíve STVR aj zo starších ročníkov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cez leto si pozrite ešte vždy v piatok večer jeden zo zaujímavých dielov z reprízy. Teraz v piatok 22. augusta 2025 uvidíte zo série Cestou necestou na Jednotke o 22.00 h gastronomický cestopis z Azorských ostrovov.

Na najväčšom ostrove Sao Miguel

Azorské ostrovy sú jednou z dvoch autonómnych oblastí v Atlantickom oceáne patriacich Portugalsku. Tvorí ich deväť ostrovov, ktoré ležia na troch tektonických doskách. Pôvodne neosídlené ostrovy poznali už Feničania a v 15. storočí ich začali kolonizovať Portugalci. Kamera Cestou necestou zamierila na najväčší ostrov Sao Miguel.

Azory azores Zdroj: STVR

Sao Miguel, ako aj ostatné Azorské ostrovy, je veľmi zelený a charakterizuje ho mierna klíma ovplyvnená teplým Golfským prúdom. Svojou polohou 1500 km od Lisabonu a približne 3500 km od amerického kontinentu boli Azory dôležitou zastávkou pre moreplavcov.

Spiace vulkány pomáhajú s varením

Azory sú vyhľadávanou destináciou najmä pre svoju prírodu. Spiace vulkány vám poskytnú doslova dychberúce výhľady. Toto jedinečné spojenie oceánu a krásnej prírody sem pred tromi rokmi privialo aj mladého Bratislavčana Lukáša.

Lukáš-Azory-srdce-Atlantiku-STVR Zdroj: STVR

Lukáš je dušou a životným štýlom cestovateľ. Po precestovaní mnohých krajín si vytvoril svoju základňu na Azorách, odkiaľ často navštevuje svoju milovanú Brazíliu. Pracuje na diaľku pre spoločnosť monitorujúcu letenky a na Azorách si našiel svoje miesto na relax:

„Vitajte na Azoroch v srdci Atlantiku. Rád by som vám ukázal toto miesto, ktoré som si zamiloval.“

Ako Lukáš dodal: „Cestovanie ma robí lepším človekom.“

Biokvalita je základ

Na kameru ukázal Lukáš zaujímavý recept jedla, ktoré uvarí pre miestne reštaurácie vulkanická para. Prenajímajú si tu diery v zemi, kam sa vložia pripravené jednotlivé ingrediencie, ktorými sú zelenina spolu s bravčovým mäsom a najmä s klobásami v jednom hrnci. To sa všetko vo vulkanickej pare za šesť až osem hodín pri 70 až 100 stupňoch Celzia udusí.

Azory-Cestou-necestou-STVR Zdroj: STVR

Na Azoroch žije viac kráv ako ľudí. Ľudia sa tu živia na farmách výrobou poľnohospodárskych produktov vyvážaných najmä do Portugalska. Keďže tam nie je priemysel, Lukáš viackrát zdôrazňoval biokvalitu najmä ovocia, ako sú tunajšie ananásy, figy či hrozno, ale aj čaj.

Viac zistíte, ak si gastronomický cestopis pozriete v piatok 22. augusta večer o 22.00 h na Jednotke, alebo využijete archív STVR.

25 50 75 90