O akrylamide v potravinách sa málo hovorí, aj keď ide o karcinogénnu látku a ľudia sa potom čudujú, odkiaľ sa rakovina berie. V relácii Hosť Rádia Slovensko u Nory Gubkovej bol priekopník v kávovom priemysle na Slovensku Oldřich Holiš, ktorý upozornil:
„V svetlo praženej káve je viac akrylamidu a akrylamid je karcinogén. Nie je pravdou, čo sa často tvrdí, že svetlo pražené kávové zrná sú zdravšie. Práve naopak. A zdravie je na prvom mieste, preto si treba dávať pozor na formu praženia kávy.“
Úspech slovenských vedcov
Viac sa o akrylamidoch a ich výskyte v bežných potravinách nielen v kávových nápojoch, ale aj v zemiakoch, či v ďalších produktoch, ktoré sú pečené alebo vyprážané dozviete na stránkach Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorý patrí k špičkovým vedeckým ústavom v tejto oblasti v rámci celého sveta.

Ich výskum potvrdil prospešnosť pridávania štipky soli pri príprave šálky kávy na elimináciu akrylamidov, čo bolo publikované s veľkým úspechom aj v USA.
Ako šéf Medzinárodného kávového inštitútu Oldřich Holiš má s kávou bohaté skúsenosti, ale napriek tomu Nore Gubkovej tvrdil:
„Ak si myslíte, že viete o káve už všetko, tak ste v skutočnosti len na začiatku. Ja sa venujem káve viac ako 30 rokov a zďaleka si nemyslím, že som odborník na kávu. Niekto sa venuje káve pol roka a myslí si, že je už naslovovzatý odborník.“
Mýtus o vode je vyvrátený
Pripravuje vo vlastnej firme kávu nielen pre domáci, ale aj zahraničný trh, pričom Oldřich Holiš za svoju prácu získal už aj brazílske štátne vyznamenanie Rad Rio Branco.
Spotrebiteľom odporúča: „Nakupujte od domácich pražiarov, ktorých máme za posledné roky naprieč celým Slovenskom možno aj sto až stopäťdesiat.“

Moderátorka Nora Gubková sa Oldřicha Holiša ako odborníka teda spýtala, či by vypil aj u nás známu tzv. „smeťovú kávu, kde cítite pod zubami pomleté zrnká?“ A Oldřich Holiš sa rozhovoril o chybách, aké robíme pri konzumovaní kávy:
„Ľudia sú naučení si urobiť kávu ráno, keď vstanú. Potom idú do sprchy, potom ešte neviem čo všetko, si pripravia raňajky a potom si idú dopiť kávičku, ktorá tam už polhodinu stojí. Tak to nie, to je zlé a myslím si, že tu si robíme problém s našim zdravím.“
Zároveň vyvrátil častý mýtus, aký máme zaužívaný v našich kávičkárskych mysliach, že pohár vody ku káve vyrovnáva dehydratáciu v našom tele:
„Nie je to tak. Musíme si vypláchnuť ústa, aby sme si vychutnali kávový nápoj. Keď dostaneme vodu, osviežime si ústa a vychutnáme si kávu. A ak káva nebola dobrá, tak s vodou si opäť opláchnete ústa.“
Novinka jodidovaná káva zaberá aj v Amerike
Odborník Oldřich Holiš okrem upozornení na akrylamid v praženej káve upozornil aj na nedostatok jódu v našej strave: „Spojili sme kávové zrno s naturálnym jódom. Jódu pre štítnu žľazu máme nedostatok. Veľmi sa tomu tešíme, že sa tento náš výrobok už predáva úspešne nielen doma, ale aj v New Yorku, Poľsku či v Čechách.“
Majstrovstvá Európy 2025 do 21 rokov
Majstrovstvá Európy 2025 do 21 rokov sa konajú od 11. júna do 28. júna.
Živé vysielanie zápasov, štatistiky, zostavy tímov a ďalšie informácie o turnaji nájdete na webe stvr.sk.
Ak chcete vedieť prečo je káva novodobým investičným zlatom, vypočujte si viac z rozprávania Oldřicha Holiša u Nory Gubkovej v Rádiu Slovensko aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Rádio Slovensko, Freepik, STVR - Stanislav Háber