Ak raz ochutnáte indiánsku lahôdku, už aj vy budete chcieť pestovať muchovník
Plody sú sladké a výživne, pripomínajú čučoriedky.
Zdroj: pixabay
Už aj muchovník si nachádza čorazväčšiu obľubu u záhradkárov, lebo jeho plody sú rovnako chutné a bohaté na vitamíny ako čučoriedky.
Sladká pochuťka
Pochádza z Ameriky, kde patrí tradične k indiánskym pochúťkam ako v USA, tak aj v Kanade pre svoju sladkú chuť.
V záhrade u ovocinárskeho experta Ľudovíta Vašša moderátor Farmárskej revueJán Škorňa ochutnával úrodu muchovníkov. Rozplýval sa nad plodmi, lebo Škorňova úroda nebola zďaleka taká veľká a chutná ako Vaššova.
Moderátora zaujímalo, kde urobil pri pestovaní muchovníka nazývaného aj indiánskym ovocím chybu, keď mu to expert Ľudovít Vašš vysvetlil:
„Chybu si nespravil. Je to o
výbere druhu muchovníka, nielen odrody. V záhradách môžeme pestovať dva
druhy muchovníka. Môj muchovník jelšolistý má veľké plody. Druhý druh
muchovník lamarckov má plody drobné, aj keď tiež veľmi chutné.“
Zdroj: STVR
Listy muchovníka jelšolistého sú okrúhle a podobné listom jelše.
Rozdiel sú okrúhle alebo kopijovité listy
A ovocinársky expert Farmárskej revue Ľudovít Vašš ukázal podstatný rozdiel od druhého muchovníka: „Muchovník lamarckov má listy
kopijovité, úzke a výrazne rozdielne. Na jeseň sa sfarbujú do červena.
Listy muchovníka jelšolistého sú okrúhleho tvaru, rýchlo opadnú a
sfarbujú sa klasicky do žlta.“
Zdroj: STVR
Ovocinársky expert Ľudo Vašš upozornil, že síce odroda Prince William lepšie znie, ale stále ide o druh lamarckovho muchovníka, ktorého plody sú drobné: „Máva plody výrazne menšie a
dorastá aj do menších rozmerov, ale je zasa veľmi okrasný sfarbením na
jeseň do červena, kedy sú listy zaujímavo dekoratívne.“
A úroda muchovníkov však aj Vašša prekvapuje: „Ak je dostatok
vlahy a kríky sú dobre kompostom zasypané, tak bobule chutia
sladkokyslo a majú dostatok šťavy, keďže mám muchovníky jelšolisté.“
Väčšie plody pripomínajú čučoriedky
Expert odporúča pre väčšie plody pripomínajúce aj chuťovo čučoriedky práve druh jelšolistého muchovníka. Pestovať preto spomínaný muchovník jelšolistý majú na výber z týchto odrôd: „Z druhu muchovníka jelšolistého
majú veľké plody odrody north line, alebo smookie či mandana. Je to
vynikajúca náhrada za čučoriedky.“
Zdroj: STVR
Výhodou je, že ak chceme pestovať čučoriedky, potrebujeme kyslú pôdu, kým v prípade muchovníkov Ľudovít Vašš vysvetlil: „Muchovníky kyslú pôdu nevyžadujú. Stačí im bežná pôda, ale pri dozrievaní potrebujú dostatok vody.“ Moderátor Ján Škorňa teda vypestoval správne muchovníky lamarckové, ktoré však majú oveľa drobnejšie plody, aj keď sú veľmi sladké.
Výborné sú do živých plotov
Čiže ak chcel väčšie plody, mal zasadiť správne muchovníky jelšolisté. Chybu teda nespravil, iba si pomýlil druh muchovníka.
Zdroj: STVR
Zároveň expert všetky muchovníky odporúča pestovať aj z iných dôvodov: „Sú výborné do živých plotov, ktoré by mali byť jedlé.V
podstate nemajú škodcov a ani choroby. Často ich však majú ľudia
podvýživené, lebo rastú v zatrávených pôdach, kým oni vyžadujú pôdu
okyprenú, viac vlahy a každoročný rez.“
Pomôže prerezávanie
Celé umenie bohatej úrody je podľa experta podmienený práve pravidelným prerezávaním muchovníkov: „Rez je jednoduchý. Stačí
presvetlovať, aby ker nebol hustý a zakracovať preto, lebo muchovník má
plody na koncoch jednoročných výhonkov.“
Zdroj: STVR
Muchovník teda vyžaduje, aby každý rok mal jednoročné výhonky a budete mať bohatú úrodu. Vo vnútri koruny muchovníky vôbec neplodia, lebo podľa experta: „Plodia iba na koncoach, na periférii, kde vyrastali z vrcholových púčikov.“
Skracovať a presvetlovať sa oplatí
Ak ich budete skracovať a presvetlovať, tak podľa Ľudovíta Vašša budú vaše muchovníky: „Prinášať bohatú úrodu. Nielen pár dekov na kríčku, ale skutočne kilogramy úrody.“