Ovocinársky expert Ľudovít Vašš radí, aby sme si úrodu jahôd v záhrade pripravovali hneď od jari, aby bohato zarodili: „Ideálnym prihnojením na jar je hnojivo bohaté na dusík pripravené zákvasom zo slepačieho trusu.“
Pomer vody
Vo Farmárskej revue na Dvojke zdôraznil: „Zákvas zo slepačieho trusu rozriedime vodou v pomere jedna ku osem, lebo inak jahody koncentrát hnojiva spáli.“
Pritom takýto zákvas je „bohatý na fosfor, dusík a rôzne stopové prvky,“ pričom Ľudovít Vašš ho riedil pripravenou zachytenou dažďovou vodou: „Prezimované jahody okopeme, prihnojíme a zamulčujeme.“
Ak sliepky chýbajú
Ovocinársky expert však myslí aj na tých, ktorí sa k slepačiemu trusu nedostanú: „Ak nemáme zákvas zo slepačieho trusu, zeminu obohatíme záhradným kompostom.“

Takýto záhradný kompost môžeme kúpiť, alebo sme si ho sami vyrobili v záhrade zo zbytkov rastlín: „Kompost prisypávame na povrch okolo rastlín. Kompost je vhodný najmä tam, kde máme pôdu príliš ľahkú, piesčistú, kompost nám spôsobí, že je viac vododržná potom tá pôda.“
Granulované sa uvoľňuje postupne
Ale máme ešte aj inú možnosť, ak „použijeme granulovaný ovčí hnoj,“ ktorý môžeme v množstve: „Tri kilogramy na meter štvorcový záhonu jahôd rovnomerne rozsypať. Granulované ovčie hnojivo sa postupne uvoľňuje po dlhú dobu, neškodí, ale vyživuje pôdu a aj rastlinu.“

Dôležité je, „aby sme udržali v pôde vlhkosť a zamedzili prerastaniu burín“ okolo jahodových záhonov, nuž Ľudovít Vašš radí: „Pôdu zastelieme ideálne slamou, kde na slame nám jahody najmenej hnijú.“
Uhlík sa mení na humus
Ak udržíme tak okolo záhonov „ideálnu vlhkosť a zároveň dodáme uhlík do pôdy,“ ktorý sa nám ďalej zmení na humus.

Na jar sa pôda oteplí, korene jahôd sa rozrastú a začnú sa „tvoriť poplazy,“ pričom vtedy nastelieme dostatočne slamu okolo záhonov.
Slamou nešetrite
Presne podľa pokynov Ľudovíta Vašša priamo vo Farmárskej revue moderátor Ján Škorňa rozkladal na záhrade slamu popri jahodových záhonoch, pričom ho ovocinársky expert povzbudzoval slovami: „Nešetri, nešetri, daj tam poriadne tej slamy, máme jej dosť.“
STVR online
Viac si môžete pozrieť a dozvedieť sa priamo z archívu STVR bez reklám a zadarmo aj z archívu Farmárskej revue.
Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber