Úvod Novinky Tipy z programu

Vrúbľujete plánky? Spoznajte dôvody, pre ktoré sa vám to oplatí

Získate zadarmo najsilnejšiu pomoc od prírody.

Vrúbľujete plánky? Spoznajte dôvody, pre ktoré sa vám to oplatí Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Jar je tu a záhradkári hľadajú spôsoby, ako pripravia svoje záhrady, aby mali na jeseň čo najlepšiu úrodu. K najstarším spôsobom vrúbľovania ovocných stromov patrí vrúbľovanie do rázštepu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od stredoveku až dodnes

Ovocinársky expert Farmárskej revue Ľudovít Vašš upozorňuje: „Najstarší spôsob prevrúbľovania, ktorý je veľmi historický, je vrúbľovanie do rázštepu, ktoré bolo popísané už v stredoveku. Stále sa doteraz používa.“


A práve tento spôsob odporúča Ľudovít Vašš pri vrúbľovaní plánok:

„Veľkou výhodou preštepovania týmto historickým spôsobom do rázštepu je to, že nie je závislé na miazge. Mnohí ovocinári, záhradníci, záhradkári sa sťažujú, že sa im neujímajú štepy na preštepených stromoch. To je spôsobené tým, že štepia pod kôru. Keď štepíme pod kôru, tak vtedy musí prúdiť miazga. Štepenie do rázštepu nie je závislé od prúdenia miazgy, keďže sa nedostávame pod pokožku, ale strom akoby rozdeľujeme do dreva. Zvyšujeme tak pravdepodobnosť ujatia.“

Kolmo ostrou pílkou

Pritom sa má štepiť na takom mieste na strome, ktoré „je hladké s minimálnym množstvom konárikov, kam sa budú vkladať vrúble.“

Plané konáriky pod týmto miestom nezabudnime vyčistiť, ale neodstraňujeme ich všetky, a tie, „ktoré sú hrubšie, si zacvakneme iba na polovicu“ a úplne ich odstránime až po roku.

Robí sa to tak preto, aby podľa Ľuda Vašša „strom neprežíval príliš veľký stres z odstránenia listovej plochy.“ Lenže nezabudnime, že tie konáriky, ktoré „nám budú zavadzať, odstránime tesne na konárový krúžok. Teda tesne pri kmienku. Následne si vyberieme to miesto, kde budeme rezať. Budeme robiť kolmý rez ostrou jemnou pílkou, ktorý si následne začistíme. Počítajme s tým, že malo by to byť miesto, ktoré by nemalo mať nejaké poranenia. Nemalo by mať príliš hrubú kôru.“

vrúbľovanie-Ľudovít-Vašš Zdroj: STVR

Preto je podľa ovocinárskeho experta lepšie preštepovať nanajvýš „desaťročné jablone, ale čerešne, slivky by som odporúčal preštepovať mladšie. Všeobecne kôstkoviny sa ťažšie preštepujú. Mali by byť mladšie.“

Jadroviny ako jablone, hrušky, jarabiny, dule, mišpule môžeme preštepovať aj vo vyššom veku.

Bez stresu z presadenia

Podľa Ľuda Vašša „je veľmi dobré zušľachtiť plané ovocné stromy.“ Tou výhodou prečo je to tak, je to, že „sú zakorenené, sú vzniknuté zo semienka. Teda neprežívajú stres z presadenia.“ Ak ich dokážeme zaštepiť prevrúbľovať, tak nám môžu „prinášať veľmi skoro kvalitné ovocie.“

Ovocinársky expert pripomína, že výhodou planých stromov je, že „ich vtáčik - príroda zasiala na dané miesto a rýchlo rastú. Ak sa vrúble dobre ujmú a máme kvalitnú odrodu, tak sa dočkáme skoro dobrého ovocia.“

A práve jar je najvhodnejším obdobím pre prevrúbľovanie ovocných stromov, o čom sa viac dozviete z nášho videa a aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90