Ako počas štedrej večere neublížiť svojmu tráveniu. Kedy nedržať pôst?
Jedzme malé porcie a hýbme sa, vtedy môžeme jesť takmer všetko.
Zdroj: TASR, Pavol Ďurčo
Každé sviatky sú aj o záťažina náš tráviaci trakt, preto je dobré vypočuť si, čo si o tom myslia odborníci, aby sme si zbytočne neublížili.
Večer sa napcháte
V Dámskom klube na Jednotke vyspovedala moderátorka Iveta Malachovská odborníka na výživu Ladislava Kuželu.
Moderátorku zaujímalo, či naozaj na Vianoce máme celý deň hladovať a najesť sa až na štedrú večeru. Výživový poradca pohotovo odpovedal:
„Ak pôst držíme len raz ročne,
tak určite nie. Veda dokázala, že ľudia, ktorí celý deň nejedia, večer
skonzumujú nielen omnoho viac kalórií, ale najmä pomiešajú potraviny,
ktoré by si za normálnych okolností v takej kombinácii nedali.“
Šalát nám ľahko pomôže
„Ak
teda chceme držať pôst len jeden deň v roku, nuž to si radšej urobme zo
štedrého večera štedrý deň. To znamená, že jedzme po celý deň ideálne
menšie porcie a tešme sa z jedla celá rodina už pri jeho príprave.“
Výživový odborník jednoznačne vyzdvihol fermentované potraviny. Na prvom mieste našu tradičnú kapustu. Ladislav Kužela dodal, že môžeme zjesť všetko:
„Ide o otázku miery, koľko. Už
Konfucius vedel a po ňom to prebrali Japonci, že najzdravšie je jesť do
polosýta. Ak k tomu pridáme pohyb, jedlo nám neublíži.“
Zdroj: TASR
Najlepšie je začať jesť podľa Ladislava Kuželu najprvzeleninový šalát: „Ak začneme jesť šalátovým
rastlinným tanierom, tak si môžeme dopriať aj sladké a nemusíme sa báť
skákania nášho inzulínu. Rybu nesmažme na oleji, ale pripravme si ju na
pare.“
Rovnako obľúbený zemiakový majonézový šalát si môžeme dať, ale pomôžeme svojmu telu, ak podľa odborníka pridáme:
„Namiesto klasického oleja
trebárs avokádový a namiesto majonézy biely grécky jogurt, ktorý je aj
fermentovaný a rovnako ako kyslá kapusta obsahuje probiotiká.“
Inzulín sa vie naštartovať hneď
V prípade konzumácie alkoholu, ktorému sa počas sviatkov ťažko dá vyhnúť, by sme podľa Ladislava Kuželu nemali zabúdať na hydratáciu:
„Pite veľa vody. Človek denne
potrebuje minimálne dva litre vody. Pozitívne vplýva na ľudský
organizmus aj podľa zistení vedcov konzumácia červeného vína, ale všetko
s mierou.“
Ak sa napchámebez rozmyslu množstvom jedla, tak sa naše telo podľa odborníka začne správať nevyspytateľne:
„Stúpnu hladiny cukru a tuku, z
nášho pankreasu vyštartuje vytvorený hormón inzulín, aby dostal hladinu
cukru do normálu a potom sa nám stane, čo poznáme, že ak sa veľmi
najeme, potrebujeme si ľahnúť.“
Zdroj: STVR, Stanislav Háber
Zachráni nás menší tanier
Preto je podľa Ladislava Kuželu dobrý každý pohyb: „Stačí nám aj krátka desaťminútová prechádzka.“
Odborník chápe, že raz ročne si chceme dopriať zo všetkého, ale ak nevieme odhadnúť množstvopotravy, pozná jednoduchý trik, aby sme sa neprejedli: „Naberajme si jedlo na menší tanier, než na aký by sme si ho nabrali inokedy.“
Ďalšie rady od odborníka na zdravú výživunájdete aj v archíve STVR bez reklám a zadarmo.