Úvod Novinky Tipy z programu

Začína sa grilovacia sezóna. Poznáte zásady zdravého grilovania?

Neohrozujte svoje zdravie. Stačí iba pár malých zmien.

Začína sa grilovacia sezóna. Poznáte zásady zdravého grilovania? Zdroj: pixabay

Grilovačka je ideálny spôsob, ako pohostiť rodinu či priateľov. Klobása, marinované bôčiky či hamburgery, rôzne dresingy a do ruky pohár vychladenej limonády. K tomu dobrá nálada, hudba a teplý večer pod hviezdami. Presne na tieto momenty sa tešíme celú zimu.

Tajomstvo mojej kuchyne - recept.jpg

Treba si však uvedomiť, že pri nesprávne pripravenom jedle trpí najmä naše zdravie.

Nedovoľte, aby z prijemných večerov vznikli nepríjemné zdravotné problémy. Stačí dodržať tieto zásady. V Rádio Slovensko ich zhrnul odborník na zdravý životný štýl Michal Páleník.

1. Mäso príliš neprepekajte. Dajte si záležať, aby ste mäso nespiekli viac ako je treba. Čierne spáleniny sú karcinogénne a nášmu zdraviu škodia.

2. Vyberte si nízkotučné potraviny. Najčastejšou chybou je, že siahame po mäse a syroch s vysoký podielom tuku. Skúste ich vymeniť za dietnejšie.

3. Mäso, najmä to s vysokým podielom tuku, pečte na ražni. Prebytočný tuk odkvapká.

4. Klobásy, ale aj iné mäsové produkty konzumujte so zeleninou. Zelenina obsahuje veľké množstvo látok, ktoré na seba viažu toxíny a karcinogény, ktoré spečené mäso obsahuje. Tak sa tieto škodlivé látky dostanú rýchlejšie von z tela, čím sa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

5. Kupované dresingy a marinády vymeňte za domáce. Existuje množstvo jednoduchých receptov na domáce omáčky. Siahnuť môžete aj po bielom jogurte a horčici. Skúste jednoduché tzatziki a nešetrite ani zdravými bylinkami.

25 50 75 90