Dedovizeň
Piatok 21.05.2021 13:55
					
					
	
	
	
		Vhodné pre všetkých
	
		
		
		HD
		Európska tvorba
		
		
	
	
					
						Cyklus prináša pohľad na život Slovákov žijúcich v zahraničí a život menšín na Slovensku.
					
				
		
		
				
		
		
			
				Pomoc
			
			
				Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
				
			
		
		
	
		
		
	
				
			
		V obci Čemer pri Budapešti žijú Slováci, ktorí sa venujú zachovávaniu tradícií o svojich predkoch. Počas zabíjačky sa vždy v Čemeri pripravovalo Valjkanovo salovo. A my sa s vami radi podelíme o ich tradičný recept.
Valjkanvo salovo je koláč, ktorý sa robil výlučne pri zabíjačke, pretože hlavnou ingredienciou je sadlo. Do koláča sa dáva slivkový lekvár. Maďarská kuchyňa sa vyznačuje mimoriadnou rozmanitosťou chutí a farieb. Dominantou je mletá štipľavá paprika. Halászlé, guláš, perkelt, čabajka, lečo alebo krémeš sú typické maďarské jedlá. Zo zeleniny patrí prvé miesto paradajkám, paprike, tekvici, cibuli a cesnaku. Ďalej je to cestovina – tarhoňa, nokedli – halušky a langoše.