Úvod Novinky Tipy z programu

Môže byť pizza zdravou stravou? Neoberajte sa o obľúbené chute, keď nemusíte

Expert na zdravý životný štýl Michal Páleník síce chápe, že pizza je všeobecne považovaná za potravinu, ktorá obsahuje veľa energie, no nemusí to tak byť.

Môže byť pizza zdravou stravou? Neoberajte sa o obľúbené chute, keď nemusíte Zdroj: pixabay

Poznáte to, dostanete dieteticky odporúčané potraviny, kde vašu obľúbenú pochúťku však nenájdete.

Aj pizza môže byť zdravá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Denný prídel zdravej ženy

V Rádiu Slovensko sa moderátorka STVR Barbara Štubňová v rubrike Vieme, čo jeme pýtala odborníka na zdravý životný štýl Michala Páleníka na pizzu. Podľa prepočtov moderátorky len štyri druhy syra predstavujú:

„Utešených 1600 kcal, čo je takmer denný prídel dospelej ženy.“

Barbara-Štubňová-moderátorka-STVR Zdroj: STVR

Čo s tým, ak si neviete odoprieť chuť na obľúbenú pizzu?

Nie je len z cesta

Expert Michal Páleník síce chápe, že pizza je všeobecne považovaná za potravinu, ktorá obsahuje veľa energie, ale nemusí mať:

„Pizza sa skladá z cesta. Cesto zväčša z pšeničnej múky. Sto gramov pšeničnej múky predstavuje 340 až 370 kcal. Ale pizza sa neskladá len z cesta.“

Navyše, cesto sa neskladá len z pšeničnej múky. Energetickú hodnotu znižujú ďalšie ingrediencie: „Do múky pridávame aj vodu, prípadne vajíčka.“

pizza-freepik.jpg

Problémom podľa Michala Páleníka nie je teda cesto:

„Aj keď máme to najtenšie cesto na svete, v prípade, že pridáme na pizzu veľmi veľa oleja, čo je veľmi častým prípadom a následne si tam dáme napríklad štyri druhy syra, slaninku alebo šunku, tak z tenkého cesta je zrazu energetická bomba.“

Z energetickej bomby zdravá potravina

Takže veľmi záleží, čo je na pizzi. Pokiaľ tam pridáme minimum oleja a radšej viac paradajkového základu, sme na správnej ceste:

„A na pizzu poukladáme trošku kukurice, rukoly, alebo listovej zeleniny a tak šunku, vôbec nemusí byť energetickou bombou. Naopak, môže to byť zdravou vyváženou potravinou.“

Jednoducho teda podľa Barbory Štubňovej skladáme našu zdravú kombináciu snov a pizzu podľa vlastnej chuti. Základom sú zasa podľa Michala Páleníka tieto dve veci:

„Oveľa dôležitejšie ako samotné cesto je, čo si na to cesto dáme. Najmä, ak cesto robíme, dnes už celkom bežne z celozrnnej múky, ktorá obsahuje trošku menej energie a zároveň zdraviu prospešnú vlákninu.“

Pizza môže byť teda aj zdravá. Nemusíme sa oberať o chutné veci, ktoré máme radi.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90