Podľa odborníkov na výživu sa ponuka potravín stáva čoraz viac pascou plnou rôznych cukrov.
Zmena spôsobu dopĺňania inzulínu
Desivý nárast obezity v populácii prináša aj zvýšený počet pacientov diabetikov. Tí musia často celoživotne používať injekčné súpravy na dopĺňanie inzulínu do svojho metabolického systému.
Ako informovalo Rádio Slovensko, časy sa zjavne menia, keď na to bude stačiť mastička na kožu:
„Výskumníci z Čeťiangskej univerzity v čínskom Chang-čou predstavili niečo, o čom sa desiatky rokov tvrdilo, že je prakticky nemožné, inzulín vstrebateľný cez kožu.“
Pre nutnosť podávania inzulínu farmaceutický priemysel vyvinul pre diabetikov celú plejádu špeciálnych ihiel a striekačiek. Tie sa môžu stať minulosťou. Ako v Rádiu Slovensko dodali:
Inak cez kožnú bariéru
„Čínski vedci vyvinuli špeciálny polymér OP, ktorého vlastnosti sa menia podľa pH. Na povrchu kože má kladný náboj a ľahko sa prichytí k lipidom. V hlbších vrstvách tento náboj stráca a lipidov sa naopak zbavuje. Vedci k polyméru pripojili inzulín a vznikol OP-I, komplex, ktorý umožňuje inzulínu „zviezť sa“ cez kožnú bariéru.“
Čiže už nebude nutné túto kožnú bariéru prekonávať pomocou ihiel: „Na modeloch ľudskej kože, diabetických myšiach a neskôr miniprasatách ukázal OP-I výrazne vyššiu účinnosť ako samotný inzulín.“
Výsledky testov na myšiach preukázali, že krém s inzulínom vracia hladinu glukózy v krvi na normálne hodnoty počas jednej hodiny, čo je porovnateľné s injekciami:
„Hladina glukózy potom zostala stabilná asi 12 hodín. U miniprasiat mal tento efekt dvojhodinový nástup.“
Či je táto metóda bezpečná aj pre ľudí, ukážu až klinické testy. Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90