Populárny gastronomický cestopis Cestou necestou uvádza Jednotka každý týždeň v premiére v nedeľu podvečer o 17.55 h a v piatok sledujete reprízu predtým vysielaného dielu.
Exotická kuchyňa krajiny modrej oblohy
Nedávno ste videli pani Alenku, ktorá žije v druhom najväčšom vnútrozemskom štáte, ktorý je však riedko osídlený v Mongolsku a pani Alenka dodala: „Od toho sa odvíja aj veľmi veľa vecí.“
A rovnako veľmi veľa vecí sa odvíja aj od daného príbehu, koho v gastronomickom cestopise Cestou necestou objavili v danom kúte sveta pôvodom zo Slovenska, ktorý nám na kameru sprostredkúva dobroty tamojšieho regiónu.
Môžete takto objaviť aj tradičnú exotickú kuchyňu mongolskej krajiny modrej oblohy už aj z archívu STVR. Už v nedeľu 2. novembra uvidíte zasa nový diel tentoraz z poľskej Poznane.
História na pol ceste
Na polceste medzi Varšavou a Berlínom leží poľské mesto Poznaň, ktorého vznik sa datuje až do 10. storočia. Vždy v poľskej histórii patril Poznaň medzi významné centrá, takže tu môžeme objavovať viacero historických pamiatok.
Zároveň vďaka tu sídliacim známym speváckym zborom, orchestrom a hudobným súťažiam Poznaň nazývajú aj ako hlavné mesto hudby Poľska.
Na renesančnej radnici na Starom Rynku, teda Starom námestí v samotnom centre s farebnými meštianskymi domami sa každý deň presne o 12.00 objavia mechanické figúrky nazvané poznaňskí kozlíci. Poznaň patrí k najstarším poľským mestám, ale aj k najmodernejším.
Gastronomický cestopis nám však sprostredkúva najmä chute kuchyne. V Poľsku je populárny žurek, teda kyslá polievka z ražného kvásku s klobásou či vajíčkom. Prípadne červený boršč z cvikle podávaný aj s pirohmi.
Viac objavíte v nedeľu podvečer na Jednotke v premiérovej časti gastronomického cestopisu Cestou necestou vysielaného od 17.55, alebo aj v archíve STVR bez reklám a zadarmo.