Úvod Novinky Tipy z programu

Cestou necestou ochutná historické mesto Poznaň. Patrí k najstarším a pritom moderným mestám

Relácia sa odvíja aj od daného príbehu, koho v gastronomickom cestopise objavili.

Cestou necestou ochutná historické mesto Poznaň. Patrí k najstarším a pritom moderným mestám Zdroj: STVR

Populárny gastronomický cestopis Cestou necestou uvádza Jednotka každý týždeň v premiére v nedeľu podvečer o 17.55 h a v piatok sledujete reprízu predtým vysielaného dielu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Exotická kuchyňa krajiny modrej oblohy

Nedávno ste videli pani Alenku, ktorá žije v druhom najväčšom vnútrozemskom štáte, ktorý je však riedko osídlený v Mongolsku a pani Alenka dodala: „Od toho sa odvíja aj veľmi veľa vecí.“

A rovnako veľmi veľa vecí sa odvíja aj od daného príbehu, koho v gastronomickom cestopise Cestou necestou objavili v danom kúte sveta pôvodom zo Slovenska, ktorý nám na kameru sprostredkúva dobroty tamojšieho regiónu.

Môžete takto objaviť aj tradičnú exotickú kuchyňu mongolskej krajiny modrej oblohy už aj z archívu STVR. Už v nedeľu 2. novembra uvidíte zasa nový diel tentoraz z poľskej Poznane.

História na pol ceste

Na polceste medzi Varšavou a Berlínom leží poľské mesto Poznaň, ktorého vznik sa datuje až do 10. storočia. Vždy v poľskej histórii patril Poznaň medzi významné centrá, takže tu môžeme objavovať viacero historických pamiatok.

Zároveň vďaka tu sídliacim známym speváckym zborom, orchestrom a hudobným súťažiam Poznaň nazývajú aj ako hlavné mesto hudby Poľska.

Na renesančnej radnici na Starom Rynku, teda Starom námestí v samotnom centre s farebnými meštianskymi domami sa každý deň presne o 12.00 objavia mechanické figúrky nazvané poznaňskí kozlíci. Poznaň patrí k najstarším poľským mestám, ale aj k najmodernejším.

Gastronomický cestopis nám však sprostredkúva najmä chute kuchyne. V Poľsku je populárny žurek, teda kyslá polievka z ražného kvásku s klobásou či vajíčkom. Prípadne červený boršč z cvikle podávaný aj s pirohmi.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Viac objavíte v nedeľu podvečer na Jednotke v premiérovej časti gastronomického cestopisu Cestou necestou vysielaného od 17.55, alebo aj v archíve STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90