Ľudia môžu podceňovať ochorenia pečene, lebo ako zaznelo v Rádiu Slovensko, "príznaky nie sú vždy viditeľné", alebo sú viditeľné až v závažnom štádiu.
Pozor na nealkoholové stukovatenie
Gastroenterológ Ladislav Kužela upozornil, že treba dávať "pozor na nealkoholové stukovatenie pečene". Medzi najčastejšie ochorenia pečene patrí jej nealkoholové stukovatenie, teda steatóza.
Je to stav, keď sa v pečeni hromadí veľké množstvo tuku, čo môže viesť k jej zápalu a poškodeniu a gastroenterológ pripomína:
„Najčastejšími príčinami stukovatenej pečene sú obezita a inzulínová
rezistencia, ktoré môžu spôsobiť ukladanie prebytočného tuku v pečeni.
To môže viesť k nealkoholovému stukovateniu pečene, čo je najbežnejší
typ stukovatenia pečene.“
Nebezpečné vírusové infekcie
„K hromadeniu tuku v pečeňových bunkách a následne k stukovateniu pečene prispieva aj konzumácia veľkého množstva alkoholu, vysoké hladiny triglyceridov a cholesterolu v krvi, a tiež niektoré vírusové infekcie. “
Najčastejším odporúčaním pri stukovatenej pečeni sú režimové opatrenia, pomôcť jej možno aj pomocou esenciálnych fosfolipidov.
Odborník poukázal na to, že ľudia môžu podceňovať ochorenia pečene, pretože príznaky nie sú vždy viditeľné. Priblížil, že ochorenia pečene môžu byť spôsobené mnohými faktormi.
Tými sú napríklad nadmerná konzumácia alkoholu, obezita alebo vírusové infekcie, čo môže viesť k tomu, že si ľudia myslia, že sa im to nestane a Kužela dodal:
„Navyše, často chýba povedomie a pochopenie toho, aká dôležitá je pečeň pre celkové zdravie a aké ťažké je liečiť pokročilé ochorenie pečene."
Odborník vysvetlil, že pečeň je dôležitý orgán, ktorý v tele plní viacero životne dôležitých funkcií.
Regenerácia má svoje limity
„Medzi najdôležitejšie patrí detoxikácia. Pečeň filtruje a odstraňuje toxíny, lieky a iné škodlivé látky z krvi. Pomáha tiež metabolizovať tuky, bielkoviny a sacharidy, premieňa glukózu na glykogén, ktorý skladuje a produkuje aj žlč. Tá je nápomocná pri trávení. Pečeň tiež uchováva dôležité živiny, ako sú vitamíny a minerály a uvoľňuje ich podľa potreby tela. Pomáha aj regulovať hladinu cukru v krvi, krvný tlak a cholesterol."
A gastroenterológ ozrejmil, že pečeň je orgán, ktorý je schopný sa rýchlo regenerovať:
„Skladá sa zo špecializovaných buniek nazývaných hepatocyty, ktoré majú schopnosť sa v prípade potreby deliť a regenerovať. Je to nevyhnutné, pretože pečeň je zodpovedná za spracovanie a detoxikáciu rôznych látok, ktoré vstupujú do tela, vrátane liekov, alkoholu a toxínov."
Regeneračná schopnosť pečene má však svoje limity. Pri dlhodobom vystavení toxickým látkam môže prísť k jej poškodeniam.
Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.