Úvod Novinky Tipy z programu

Cestou necestou objavuje odľahlé miesta sveta. Slovákom často chutí exotika

Cukor v čaji je o tom, ako vás majú domáci radi.

Cestou necestou objavuje odľahlé miesta sveta. Slovákom často chutí exotika Zdroj: STVR

V gastronomickom cestopise Cestou necestou, ktorého desiatu sériu na Jednotke sledujte v novom čase už vždy v nedeľu od 17.50 h, sa zvedavá kulinárska kamera vyberie do menej známych miest.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poznanie ide aj cez žalúdok

Teraz v nedeľu 14. septembra navštívite vďaka cestovateľovi a dokumentaristovi Tiborovi Patayovi pobrežie africkej Kene.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chcete vedieť, ako sa ľudia stravujú v odľahlejších častiach sveta, poznanie získate aj cez žalúdok trebárs v starších častiach, aké nájdete v archíve STVR stále mimoriadne lákavej relácie Cestou necestou.

Neobjavená perla súostrovia

Pamätáte si ešte, kde ležia napríklad Andamany? Ide o ostrovy, ktoré sú doteraz neobjavenou perlou v Bengálskom zálive Andamanského mora. Sú súčasťou súostrovia Andamany a Nikobary.

Toto územie patrí Indii a donedávna bol prístup na toto územie veľmi zložitý, lebo je tu množstvo vojenských základní. Žije tu okolo 350- tisíc obyvateľov, z ktorých je pravdepodobne už len odhadom päťsto z nich ešte z pôvodných obyvateľov tunajších etník.

V hlavnom meste Andamanov, ktorým je Port Blair, si pamätajú ešte koloniálne časy britskej nadvlády.

Eunika-Poprad-Andamany-Nikobary-India-Cestou-necestou-STVR Zdroj: STVR

Andamania si radi privstanú. Na miestnych trhoviskách nájdete úplne všetko. Kamera vás prenesie na často exotické miesta. Eunika pochádza z Popradu. V relácii Cestou necestou sa vyznala:

„Vitajte na Andamanoch. Toto je miesto, ktoré som si obľúbila na prvý pohľad a stalo sa mojím druhým domovom. Rada vám ukážem dôvody, prečo to tak je.“

Jedlo s využitím všetkých zmyslov

Spolu s manželom Nikom obľubujú potápanie. Objavujú čarokrásne zákutia tunajšieho podmorského sveta. Zároveň aj spôsoby života tu žijúcich obyvateľov. Indovia pritom milujú jedlo, preto je ich kuchyňa jednou z najlepších na svete.

Spolu so zvedavou kamerou vám ukážu teda najmä tunajšie spôsoby stravovania už od rána, cez desiatu, obed, až po večeru s miestnymi pochúťkami. Divákov zaujmú aj recepty, tu s morskými rybami, ale aj jednotlivé chody dňa:

„Indické raňajky sú určite pikantné. Tu je všetko pikantné. K tomu indický čaj, do ktorého zvyknú dávať cukor, čo je znak pohostinnosti. Čím viac vám dajú cukru, tým dávajú viac najavo, ako vás majú radi. Indická kuchyňa je o využití všetkých zmyslov. Cez chuťové poháriky, až po hmat.“

na stánok bratislavská Stará tržnica oblečenie odev jedlo India_TASR Zdroj: TASR

Sledujte nové diely Cestou necestou najbližšie 14. septembra v novom čase v nedeľu podvečer o 17.50 h rovnako z pobrežia Indického oceánu, ale z iného kontinentu, z africkej Kene.

Pobrežie Kene má dĺžku približne päťsto kilometrov. Objavíte na ňom známe pláže a populárne turistické destinácie s množstvom zaujímavých chutí.

Staršie časti Cestou necestou si môžete pozrieť z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Jednotka, Cestou necestou, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90