V gastronomickom cestopise Cestou necestou, ktorého desiatu sériu na Jednotke sledujte v novom čase už vždy v nedeľu od 17.50 h, sa zvedavá kulinárska kamera vyberie do menej známych miest.
Poznanie ide aj cez žalúdok
Teraz v nedeľu 14. septembra navštívite vďaka cestovateľovi a dokumentaristovi Tiborovi Patayovi pobrežie africkej Kene.
Ak chcete vedieť, ako sa ľudia stravujú v odľahlejších častiach sveta, poznanie získate aj cez žalúdok trebárs v starších častiach, aké nájdete v archíve STVR stále mimoriadne lákavej relácie Cestou necestou.
Neobjavená perla súostrovia
Pamätáte si ešte, kde ležia napríklad Andamany? Ide o ostrovy, ktoré sú doteraz neobjavenou perlou v Bengálskom zálive Andamanského mora. Sú súčasťou súostrovia Andamany a Nikobary.
Toto územie patrí Indii a donedávna bol prístup na toto územie veľmi zložitý, lebo je tu množstvo vojenských základní. Žije tu okolo 350- tisíc obyvateľov, z ktorých je pravdepodobne už len odhadom päťsto z nich ešte z pôvodných obyvateľov tunajších etník.
V hlavnom meste Andamanov, ktorým je Port Blair, si pamätajú ešte koloniálne časy britskej nadvlády.

Andamania si radi privstanú. Na miestnych trhoviskách nájdete úplne všetko. Kamera vás prenesie na často exotické miesta. Eunika pochádza z Popradu. V relácii Cestou necestou sa vyznala:
„Vitajte na Andamanoch. Toto je miesto, ktoré som si obľúbila na prvý pohľad a stalo sa mojím druhým domovom. Rada vám ukážem dôvody, prečo to tak je.“
Jedlo s využitím všetkých zmyslov
Spolu s manželom Nikom obľubujú potápanie. Objavujú čarokrásne zákutia tunajšieho podmorského sveta. Zároveň aj spôsoby života tu žijúcich obyvateľov. Indovia pritom milujú jedlo, preto je ich kuchyňa jednou z najlepších na svete.
Spolu so zvedavou kamerou vám ukážu teda najmä tunajšie spôsoby stravovania už od rána, cez desiatu, obed, až po večeru s miestnymi pochúťkami. Divákov zaujmú aj recepty, tu s morskými rybami, ale aj jednotlivé chody dňa:
„Indické raňajky sú určite pikantné. Tu je všetko pikantné. K tomu indický čaj, do ktorého zvyknú dávať cukor, čo je znak pohostinnosti. Čím viac vám dajú cukru, tým dávajú viac najavo, ako vás majú radi. Indická kuchyňa je o využití všetkých zmyslov. Cez chuťové poháriky, až po hmat.“

Sledujte nové diely Cestou necestou najbližšie 14. septembra v novom čase v nedeľu podvečer o 17.50 h rovnako z pobrežia Indického oceánu, ale z iného kontinentu, z africkej Kene.
Pobrežie Kene má dĺžku približne päťsto kilometrov. Objavíte na ňom známe pláže a populárne turistické destinácie s množstvom zaujímavých chutí.
STVR online
Staršie časti Cestou necestou si môžete pozrieť z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Jednotka, Cestou necestou, STVR - Stanislav Háber