Úvod Novinky Tipy z programu

Cestou necestou, alebo ako chutí ďaleký svet. Každú nedeľu na Jednotke

Nielen láska, ale aj poznanie prichádza cez žalúdok.

Cestou necestou, alebo ako chutí ďaleký svet. Každú nedeľu na Jednotke Zdroj: STVR

V novej jesennej vysielacej štruktúre vám STVR na Jednotke ponúka gastronomický zážitok v cestopise Cestou necestou vždy v nedeľu o 17.55.

Do hrncov v rôznych kútoch sveta

V premiére sledujte 7. septembra  v nedeľu diel z Ankary. Diváci si za desať rokov zvykli, že vďaka zvedavej kamere nazerajú do hrncov Slovákov žijúcich v rôznych kútoch sveta.

na Cestou necestou Maledivy-tržnica-Tibor-Patay Zdroj: STVR, Tibor Patay

Cez ich skúsenosti a oči spoznávajú nové, ale aj dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície, kultúru a gastronómiu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak si chcete niektorý recept zapamätať, opísať a vyskúšať, použijete archív STVR a znovu si gastronomický cestopis oživíte.

Zaujímaví Slováci vo svete

Tvorca relácie Tibor Patay s malým filmovým štábom navštevuje zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery.

na cestou necestou Uganda-ženy-Biba-Tibor-Patay Zdroj: STVR, Tibor Patay

Pomocou svojich očí ukazujú divákom, ako vonia a chutí ďaleký svet. Cestovateľ a režisér Tibor Patay o svojej práci pre STVR prezradil:

„Kontrasty sveta, význam jedla na rozdielnych kontinentoch a v rôznorodých komunitách sú to, čo nás neprestáva už roky fascinovať.“

Cestuje aj v štúdiu

Pri nahrávaní komentárov si užíva aj herečka Lucia Hurajová, ktorá je spolu s Ivanom Šandorom hlasom relácie:

„Pri nahrávaní každej časti cestujem v štúdiu so štábom, nechávam si púšťať niektoré pasáže viac a vždy sa pýtam režiséra na všetky zážitky. Je to vždy na 30 minút aj môj cestovateľský zážitok.“

na cestou-necestou Zdroj: STVR, Tibor Patay

Zvedavá kamera cez žalúdok prináša do domácnosti divákov poznanie ďalekých krajov. Jesť sa musí všade od nepamäti. Prvé zmienky o cielenom poľnohospodárstve nájdeme v Ázii v okolí rieky Indus a Jang-c'-ťiang už pred desaťtisíc rokmi pred n. l.

Od gastronómie cez kultúru a históriu

Poľnohospodárstvo sa rozvíjalo rôzne a náš región najviac ovplyvnila sumerská civilizácia so svojimi prvými pestovateľskými počinmi okolo roku 5500 pred n. l.

na tuk - tukom, cestou - necestou Zdroj: STVR, Tibor Patay

Odtiaľ tieto výsledky techniky pestovania priniesli do Európy Gréci a Rimania z Egypta. V relácii Cestou necestou sa veľa dozviete. Tak ako láska ide cez žalúdok, prichádza k vám aj nielen gastronomické poznanie.

Nuž nech vám chutí s Cestou necestou aj v novom vysielacom čase vždy v nedeľu na Jednotke o 17.55 a 7. septembra pozerajte nový diel z Ankary.

25 50 75 90