Úvod Novinky Tipy z programu

Používate v záhrade chémiu? Podľa Farmárskej revue zbytočne, sú jednoduchšie riešenia

Pestujte si zdravé ovocie.

Používate v záhrade chémiu? Podľa Farmárskej revue zbytočne, sú jednoduchšie riešenia Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Každý týždeň sledujte na Dvojke v premiére obľúbenú reláciu Farmárska revue s moderátorom Jánom Škorňom. Rozoberajú tu aktuálne témy z poľnohospodárstva, ale aj záhradkárstva. Relácia je medzi divákmi veľmi obľúbená a sledujú ju aj v Českej republike.

Rozumní záhradkári

Rozumní záhradkári odmietajú používať rozličné chemické prípravky na ošetrovanie rastlín a hľadajú zdravú alternatívu, ktorá dokáže účinne pomôcť v záhrade na prirodzenom základe.

Z tohto dôvodu vo Farmárskej revue požiadali ovocinárskeho experta Ľudovíta Vašša, aby prezradil recepty na výživné a liečivé elixíry.

Dažďová voda je základ

Tie pomôžu ešte účinnejšie než akákoľvek chémia: „Výživné a liečivé elixíry by sme mali v záhradách používať pravidelne. Základnou surovinou je dažďová voda. Z nej vytvárame zákvas.“

Zhromažďovanie dažďovej vody je nielen vďaka horúcim suchým letám bežnou praxou záhradkárov, ale o dažďovej vode sa vie, že má zaujímavé vlastnosti aj pre človeka.

Rozprúďte kvasenie

Ak ju teda už máme, do suda s „dažďovkou“, ako ju nazýva Ľudovít Vašš, môžeme pridať viacero zelín a byliniek:

„Najlepšie je používať klasickú žihľavu. Môžeme použiť aj hluchavku. Prípadne kostihoj je vynikajúci. Špecifické účinky má praslička. Vynikajúcim stimulátorom rastu je v podstate hocaká vŕba.“

jar-žihľava-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Ovocinársky expert používa najradšej vŕbu bielu, latinsky Salix alba: „Vŕba obsahuje množstvo kyseliny salicylovej a množstvá rastových stimulátorov, tzv. fytohormónov, ktoré pomáhajú rastlinám pri zakoreňovaní.“

Zákvas z týchto rastlín chce čas ako všetko, ak to chcete urobiť poriadne a čo najlepšie. Dažďová voda obsahuje prirodzene množstvo mikróbov a je mäkká, preto podľa Vašša v pridaných rastlinách: „Veľmi dobre rozprúdi proces kvasenia.“

Zálievky ku koreňom i na listy

Príprava výluhu spočíva v tom, že takouto vodou zalejeme posekané rastliny a necháme odstáť, teda vlastne zakvasiť. Ovocinársky expert Ľudovít Vašš odporúča zákvas nechať tak, aby pracoval minimálne dva týždne:

„Ideálne sú však aspoň tri týždne, až mesiac, kým sa tam rozprúdi mikrobiálny život. Spoznáme to podľa toho, že na hladine sa spraví taký akoby film, mastný povlak a až je tam ten život očividne vidieť, používame zákvas na zálievku.“

vŕba-pixa Zdroj: pixabay

Zalieva sa tento zákvas ku koreňom rastlín, alebo aj priamo na listy skoro ráno či neskoro večer. Zo žihľavy má výluh podľa experta takéto prospešné vlastnosti:

„Zo žihľavy posekanej do koša kosačkou môžeme vyrobiť veľmi silný výluh a spoznáme ho podľa vône. Používame ho na zálievku po jemnom zriedení jedna k jednej na listy, keďže obsahuje množstvo dusikatých látok, mikroelementov a výživných prvkov.“

Zákvas lieči

Rovnako použijeme aj hluchavkové zákvasy. Tie z vŕby pomáhajú nielen zakoreneniu, ale aj bujnému rastu nami pestovaných rastlín.

zber-žihľava-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Prasličkové zákvasy majú podľa Ľuda Vašša zasa iné výnimočné ďalšie výhody:

„Pôsobia namiesto fungicídnych prípravkov. Využijeme takýto zákvas proti múčnatke a iným hubovým ochoreniam vďaka vysokému obsahu kremíka spevňuje bunkové steny.“

Viac sa o liečivých výživných zákvasoch v podobe zálievok pre vašu záhradu z rozličných zmesí ku koreňom i na listy dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90