Každú výnimočnú potravinu si jej výrobcovia chránia ako poklad, ktorý zdedili po svojich predkoch. Je tomu tak v každej krajine, Slovensko nevynímajúc.
Nie inak je tomu aj pri príprave originálnych brhlovských podlievaných buchiet, o ktorých vo Farmárskej revue zakladateľka OZ Nostra Heredita Adriana Sztankóová prezradila:
„Ide o klasické kysnuté cesto, ktoré keď vykysne, naplní sa slivkovým lekvárom, vytvarujú sa buchtičky a vypražia sa.“
Fígeľ jedinečnej chuti
Celý fígeľ ich jedinečnej chuti spočíva v príprave, keď ako zvýraznili vo Farmárskej revue slovami: „Do oleja sa leje voda, počujete dobre!“
Voľakedy sa vyprážali aj na masti, ale ako teraz vysvetlila Adriana Sztankóová, už to robia inak: „Jedinečnosť spočíva v tom, že ako sa buchtičky doprážajú, tak sa do oleja leje voda.“
V jedinečnej receptúre musíte vedieť presne koľko vody, kedy ju máte vliať a akým spôsobom, o čom Adriana Sztankóová povedala: „Je to malá alchýmia, ktorú si chceme uchovať ako náš skvost.“
Šišky to veru nie sú
Keby sa buchty klasickým spôsobom len vypražili v oleji, dostali by sme známe šišky.

Takto to však nie je, ale Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti: „Buchty zostanú zvonku nádherne chrumkavé, ale vnútri vláčne ako pena.“ Po vypražení buchty z oleja vyberú a obaľujú v posýpke z maku, orechov alebo škorice či kakaa.
Majstrovstvá Európy 2025 do 21 rokov
Majstrovstvá Európy 2025 do 21 rokov sa konajú od 11. júna do 28. júna.
Živé vysielanie zápasov, štatistiky, zostavy tímov a ďalšie informácie o turnaji nájdete na webe stvr.sk.
Viac sa o pochúťke, ktorá má už schválené aj chránené zemepisné označenie dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo, alebo aj z nášho videa.
25 50 75 90