Úvod Novinky Tipy z programu

Moderátor Ján Škorňa vám vo Farmárskej revue prezradí tajomstvá jedinečných chutí

Len nezvyčajným postupom získate výnimočnú potravinu.

Moderátor Ján Škorňa vám vo Farmárskej revue prezradí tajomstvá jedinečných chutí Zdroj: STVR

Každú výnimočnú potravinu si jej výrobcovia chránia ako poklad, ktorý zdedili po svojich predkoch. Je tomu tak v každej krajine, Slovensko nevynímajúc.

Nie inak je tomu aj pri príprave originálnych brhlovských podlievaných buchiet, o ktorých vo Farmárskej revue zakladateľka OZ Nostra Heredita Adriana Sztankóová prezradila:

„Ide o klasické kysnuté cesto, ktoré keď vykysne, naplní sa slivkovým lekvárom, vytvarujú sa buchtičky a vypražia sa.“

Fígeľ jedinečnej chuti

Celý fígeľ ich jedinečnej chuti spočíva v príprave, keď ako zvýraznili vo Farmárskej revue slovami: „Do oleja sa leje voda, počujete dobre!“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Voľakedy sa vyprážali aj na masti, ale ako teraz vysvetlila Adriana Sztankóová, už to robia inak: „Jedinečnosť spočíva v tom, že ako sa buchtičky doprážajú, tak sa do oleja leje voda.“

V jedinečnej receptúre musíte vedieť presne koľko vody, kedy ju máte vliať a akým spôsobom, o čom Adriana Sztankóová povedala: „Je to malá alchýmia, ktorú si chceme uchovať ako náš skvost.“

Šišky to veru nie sú

Keby sa buchty klasickým spôsobom len vypražili v oleji, dostali by sme známe šišky.

do-oleja-voda-buchty-Brhlovce Zdroj: STVR

Takto to však nie je, ale Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti: „Buchty zostanú zvonku nádherne chrumkavé, ale vnútri vláčne ako pena.“ Po vypražení buchty z oleja vyberú a obaľujú v posýpke z maku, orechov alebo škorice či kakaa.

Viac sa o pochúťke, ktorá má už schválené aj chránené zemepisné označenie dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo, alebo aj z nášho videa.

25 50 75 90