Úvod Novinky Tipy z programu

RECEPT: Špargľa na 3 spôsoby. Vyskúšajte recepty z Dámskeho klubu

Zabudnite na špargľu so syrom a šunkou. Tieto recepty si zamilujete.

RECEPT: Špargľa na 3 spôsoby. Vyskúšajte recepty z Dámskeho klubu Zdroj: unsplash
V Dámskom klube sme sa naučili hneď tri fantastické recepty so špargľou v podaní šéfkuchára Mila Pabiša. Ak táto sezónna zelenina patrí medzi vaše obľúbené, týmto pokrmom celkom iste neodoláte.

Pripravte si teľacie so špargľovou omáčkou, grilovanú chobotnicu so špargľovou salsou alebo grilovanú špargľu, po ktorej sa budete oblizovať.

Hneď v úvode nám Milo Pabiš vysvetlil, že každý druh špargle, teda zelená, fialová a biela, má svoju špecifickú chuť aj tvrdosť. Zatiaľ čo bielu špargľu treba pred prípravou očistiť, zo zelenej stačí odrezať spodnú drevnatú časť.

Recepty zo špargle, Dámsky klub Zdroj: STVR

„Špargľa musí vyzerať sviežo a nesmie byť zošúverená – teda nesmie dlho stáť a strácať vodu. Po piatich dňoch už nemá takú dobrú chuť, vystúpi drevitá aróma a ani to jedlo nemá chuť, akú chceme. Potom ju musíme vyskúšať, či je pružná na dotyk,“ vysvetlil šéfkuchár, na čo si dať pozor pri kúpe zeleniny.

Milo Pabiš v Dámskom klube pripravil špargľu na tri rôzne spôsoby, my sme pre vás vybrali ten najjednoduchší recept. Ostatné recepty nájdete v odvysielanej epizóde dámskeho klubu zadarmo a bez reklám.

Grilovaná špargľa v údenej šunke

„Ide o veľmi rozšírený recept. Základom je blanšírovaná alebo už predvarená špargľa, ktorá sa opečie do chrumkava a doplní sa holandskou omáčkou,“ priblížil kuchár recept, ktorý si môžete pripraviť aj vy.

Budete potrebovať:

  • 100 g holandskej omáčky
  • 100 g zelenej špargle
  • 50 g prosciutta
  • 1 vajíčko
  • soľ a korenie

Ako na to?

Očistenú špargľu varte zhruba 6 minút vo vriacej osolenej vode. Po ovarení schlaďte v studenej vode. Následne ju obaľte v slaninke alebo v šunke. Obalenú špargľu nakoniec opečte na grile alebo grilovacej panvici.

Ku grilovanej špargli môžete podávať stratené (pošírované) vajce obalené v trojobale a následne vysmažené. Podávajte s holandou omáčkou.

25 50 75 90