Pripravte si teľacie so špargľovou omáčkou, grilovanú chobotnicu so špargľovou salsou alebo grilovanú špargľu, po ktorej sa budete oblizovať.
Hneď v úvode nám Milo Pabiš vysvetlil, že každý druh špargle, teda zelená, fialová a biela, má svoju špecifickú chuť aj tvrdosť. Zatiaľ čo bielu špargľu treba pred prípravou očistiť, zo zelenej stačí odrezať spodnú drevnatú časť.

„Špargľa musí vyzerať sviežo a nesmie byť zošúverená – teda nesmie dlho stáť a strácať vodu. Po piatich dňoch už nemá takú dobrú chuť, vystúpi drevitá aróma a ani to jedlo nemá chuť, akú chceme. Potom ju musíme vyskúšať, či je pružná na dotyk,“ vysvetlil šéfkuchár, na čo si dať pozor pri kúpe zeleniny.
Milo Pabiš v Dámskom klube pripravil špargľu na tri rôzne spôsoby, my sme pre vás vybrali ten najjednoduchší recept. Ostatné recepty nájdete v odvysielanej epizóde dámskeho klubu zadarmo a bez reklám.
Grilovaná špargľa v údenej šunke
„Ide o veľmi rozšírený recept. Základom je blanšírovaná alebo už predvarená špargľa, ktorá sa opečie do chrumkava a doplní sa holandskou omáčkou,“ priblížil kuchár recept, ktorý si môžete pripraviť aj vy.
Budete potrebovať:
- 100 g holandskej omáčky
- 100 g zelenej špargle
- 50 g prosciutta
- 1 vajíčko
- soľ a korenie
Ako na to?
Očistenú špargľu varte zhruba 6 minút vo vriacej osolenej vode. Po ovarení schlaďte v studenej vode. Následne ju obaľte v slaninke alebo v šunke. Obalenú špargľu nakoniec opečte na grile alebo grilovacej panvici.
STVR online
Ku grilovanej špargli môžete podávať stratené (pošírované) vajce obalené v trojobale a následne vysmažené. Podávajte s holandou omáčkou.
25 50 75 90