V novej časti obľúbenej relácie Veľkou lyžicou sa moderátorka Octavia vyberie do regiónu, kde má chuť domova výnimočne silnú vôňu – na Liptov.
Témou bude bryndza, klasická slovenská surovina, ktorá sa spája s našimi horami, salašmi a poctivou remeselnou prácou. Diváci sa dozvedia, ako sa bryndza vyrába, čo všetko ovplyvňuje jej chuť a aká má byť tá pravá liptovská.
Octavia sa porozpráva s miestnymi výrobcami, navštívi salaše a odhalí tajomstvá jej výroby.

Spolu s bačami a ovčiarmi zažije autentickú atmosféru slovenskej tradície uprostred malebnej prírody. Reč bude nielen o mlieku, syre či ovciach, ale aj o vzťahu k prírode, remeslu a tradícii.
Ak máte radi tradičné slovenské chute, príbehy ľudí a poctivú prácu, nenechajte si túto epizódu ujsť v nedeľu o 18:15 na Jednotke.
Sedliacky bryndzový koláč
Ste milovníkom tejto slanej dobroty? Máme pre vás recept na sedliacky bryndzový koláč z archívu STVR. V relácii Tajomstvo mojej kuchyne ho pripravil šéfkuchár Gabo Kocák.
Potrebujete:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 g kyslej smotany
- 100 g masla
- 2 PL octu
Na plnku:
- 100 g slaninky
- 1 – 2 šalotky
- 1/2 póru
- masť
- 200 g bryndze
- 200 ml sladkej smotany
- 200 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 3 celé vajcia
Postup
- Z múky, smotany, masla a octu si v kuchynskom robote pripravíme cesto. Potom ho ešte v rukách premiesime, aby bolo pružné a kompaktné. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme asi 10 až 15 minút odpočívať.
- Odležané cesto rozvaľkáme na tenší plát a uložíme ho do formy na pečenie. Dno jemne popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
- Na panvici rozohrejeme trochu masti a krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku, pór a slaninku. Keď zmes trochu vychladne, rovnomerne ju rozložíme na pripravené cesto. Navrch pridáme nadrobenú bryndzu.
- V miske si vymiešame mlieko, sladkú smotanu, žĺtok a celé vajcia. Zmes dobre premiešame a nalejeme ju na slanú plnku vo forme.
- Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 175 až 180 stupňov Celzia a pečieme približne 30 až 35 minút, kým povrch krásne nezhnedne.