Úvod Novinky Tipy z programu

Takto chutí slovenská bryndza. Vyberte sa na salaš spolu s Octaviou

Nenechajte si ujsť epizódu plnú tradičných chutí.

Takto chutí slovenská bryndza. Vyberte sa na salaš spolu s Octaviou

V novej časti obľúbenej relácie Veľkou lyžicou sa moderátorka Octavia vyberie do regiónu, kde má chuť domova výnimočne silnú vôňu – na Liptov.

Témou bude bryndza, klasická slovenská surovina, ktorá sa spája s našimi horami, salašmi a poctivou remeselnou prácou. Diváci sa dozvedia, ako sa bryndza vyrába, čo všetko ovplyvňuje jej chuť a aká má byť tá pravá liptovská.

Octavia sa porozpráva s miestnymi výrobcami, navštívi salaše a odhalí tajomstvá jej výroby.

liptov 16x9.jpg

Spolu s bačami a ovčiarmi zažije autentickú atmosféru slovenskej tradície uprostred malebnej prírody. Reč bude nielen o mlieku, syre či ovciach, ale aj o vzťahu k prírode, remeslu a tradícii.

Ak máte radi tradičné slovenské chute, príbehy ľudí a poctivú prácu, nenechajte si túto epizódu ujsť v nedeľu o 18:15 na Jednotke.

Sedliacky bryndzový koláč

Ste milovníkom tejto slanej dobroty? Máme pre vás recept na sedliacky bryndzový koláč z archívu STVR. V relácii Tajomstvo mojej kuchyne ho pripravil šéfkuchár Gabo Kocák.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 g masla
  • 2 PL octu

Na plnku:

  • 100 g slaninky
  • 1 – 2 šalotky
  • 1/2 póru
  • masť
  • 200 g bryndze
  • 200 ml sladkej smotany
  • 200 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 3 celé vajcia

Postup

  1. Z múky, smotany, masla a octu si v kuchynskom robote pripravíme cesto. Potom ho ešte v rukách premiesime, aby bolo pružné a kompaktné. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme asi 10 až 15 minút odpočívať.

  2. Odležané cesto rozvaľkáme na tenší plát a uložíme ho do formy na pečenie. Dno jemne popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.

  3. Na panvici rozohrejeme trochu masti a krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku, pór a slaninku. Keď zmes trochu vychladne, rovnomerne ju rozložíme na pripravené cesto. Navrch pridáme nadrobenú bryndzu.

  4. V miske si vymiešame mlieko, sladkú smotanu, žĺtok a celé vajcia. Zmes dobre premiešame a nalejeme ju na slanú plnku vo forme.

  5. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 175 až 180 stupňov Celzia a pečieme približne 30 až 35 minút, kým povrch krásne nezhnedne.
25 50 75 90