Hŕstková polievka je jedným z najstarších jedál v stredoeurópskej kuchyni. V minulosti ju gazdiné varili najmä v chudobnejších domácnostiach, pretože obsahovala suroviny, ktoré mali vždy po ruke.
Každý región mal svoju vlastnú verziu tejto polievky – niektoré recepty obsahovali kapustu, iné pridávali fazuľu alebo koreňovú zeleninu navyše.
Táto tradičná polievka je výživná a navyše lahodne chutí. Ak si ju chcete pripraviť, máme pre vás postup podľa relácie Veľkou lyžicou.
Pripravte si
- 200 g hŕstky (zmes strukovín a obilnín)
- 1 liter vody
- 1 bobkový list
- Soľ podľa chuti
- celé čierne korenie
- 500 ml vývaru (zeleninový alebo mäsový) – voliteľné
- 3 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
Postup
Hŕstku namočte do studenej vody na maximálne 12 hodín, ideálne cez noc. Potom vodu zlejte.
V hrnci priveďte do varu 1 liter vody a pridajte hŕstku. Keď začne vrieť, vložte bobkový list, soľ, celé čierne korenie a pre lepšiu chuť aj vývar. Na strednom ohni varte približne pol hodinu.
STVR online
Očistené zemiaky nakrájajte na kocky, pridajte ich do polievky a varte ďalších 30 minút. Následne nakrájajte ošúpanú mrkvu, potom ju pridajte do hrnca. Po uplynutí poslednej polhodiny je polievka hotová. Vyberte bobkový list a podľa chuti dosoľte či okoreňte.
Tipy na vylepšenie
Ak máte radi hustejšiu polievku, môžete časť uvarenej zeleniny rozmixovať.
Pre krémovejšiu chuť pridajte na záver trochu smotany.
Ak chcete polievku ešte sýtejšiu, môžete pridať nakrájanú klobásu alebo údené mäso.
25 50 75 90