Dvaja moderátori aj prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie vám v prvej epizóde v nedeľu 4. februára na Jednotke o 18:15 h predstavia prvý diel relácie RTVS Veľkou lyžicou.
Cibuľa ako ju nepoznáte

V gastronomickej zábavno-vzdelávacej šou vám ukážu z nového pohľadu jednu potravinovú ingredienciu či jedlo, ktoré všetci dobre poznáme.
Veľa zaujímavostí a originálnych inšpirácií sa dozviete o jednej z najstarších potravín na svete, o cibuli, ktorá patrí k najdôležitejším ingredienciám slovenskej kuchyne.
Hojne ju ľudia využívali už v období staroveku.
K najznámejším patrí cibuľa zimná, šalotka či perlovka.
Spoznáte malebnú obec Pukanec na úpätí Štiavnických vrchov, kde vám miestni cibulári poradia, ako ju správne pestovať.
Správne nakrájanie je základ
Šéfkuchár Dano Hrivňák ju spracuje do nadčasového receptu pri opekačke a ukáže, ako cibuľu správne krájať.
V prvej sérii sa dozviete nielen všetko o cibuli, ale aj o cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier a mnohých ďalších surovinách, veď vám ukážeme aj tradičnú slovenskú zabíjačku.
Návštevy na farmách u lokálnych pestovateľov, či chovateľov predstavia divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet.
25 50 75 90